navbar

COOLSTYLE

faktor
search
search
search
Modna dizajnerica

Kolekcionarka u Istanbulu 30 godina sakuplja balkansku tradicionalnu odjeću

AUTOR: Anadolija
Objavljeno: 17.05.2024. u 15:10
get url
text
FOTO: Anadolija
Modna dizajnerica i kolekcionarka komada tradicionalne balkanske nošnje Muesser Kurt nastoji otvoriti "Muzej migracija" u Istanbulu, u kojem bi bilo izloženo 500 tradicionalnih odjevnih predmeta iz balkanskih zemalja, koliko sada broji njena kolekcija, piše Anadolija. 
Kurt, koja je rođena u ribarskom gradiću između Crne Gore i Srbije za vrijeme bivše Jugoslavije i emigrirala u Tursku sa porodicom kada je imala dva mjeseca, već 30 godina u Istanbulu dizajnira i šije tradicionalnu balkansku žensku odjeću.
Kurt modnim revijama i izložbama koje organizira, kako je kazala, nastoji da afirmiše i održava balkansku kulturu, posebno dizajnirajući komade bosanske tradicionalne nošnje, večernje haljine i vjenčanice.
San joj je da osnuje "Muzej migracija"
FOTO: Anadolija
Uz posao dizajnerice, Kurt također sakuplja tradicionalnu balkansku odjeću, za koju kaže da nosi tragove boli, sreće i tuge, a koristila se u svakodnevnom životu, na vjenčanjima i putovanjima.
Najveći san kolekcionarke Kurt je osnovati "Muzej migracija" koji bi se sastojao od odjeće i predmeta izrađenih od tkanina, veza i čipke, materijala koji se više nigdje ne proizvode.
Pričajući svoj san, Kurt je podsjetila da je potomak veterana Bitke kod Canakkalea i da je njen djed dobrovoljno emigrirao 1967. godine kako bi odgajao svoju djecu i unuke u Republici Turskoj koju je osnovao Mustafa Kemal Ataturk.
Kazavši da je započela karijeru kao krojačica te da je dizajnirala i šivala večernje haljine i svakodnevnu odjeću za ljude iz svog bližeg okruženja, Kurt je istakla da tradicionalno nose balkansku odjeću na večerima kane, večerima uoči vjenčanja.
- Zato sam se specijalizirala za autentičnu balkansku odjeću. Kasnije se moj ugled proširio u okruženju i počela sam pripremati odjeću za žene za posebne prilike - dodala je Kurt.
Naglašavajući da su žene koje su emigrirale s Balkana dolaskom u Tursku donijele svoju tradicionalnu nošnju, Kurt je rekla da Balkanke nose ovu tradicionalnu odjeću na svadbama i prigodom blagdana.
- Ona im je vrlo vrijedna. No čak i ako je pažljivo spremljena u škrinje, nema šanse da ta odjeća tamo ostane zauvijek. Poduzela sam aktivnosti da spriječim propadanje te odjeće, da sačuvamo nasljedstvo od nestajanja. Budući da radim kao krojač u Pendiku već 30 godina, poznajem balkanske doseljeničke porodice. Rekla sam im da želim osnovati muzej, a oni su mi počeli donirati svoje haljine, a s njima historiju i priče. Sada imam 500 komada bosanske i druge ženske odjeće - kazala je.
Najstariji komad vjenčanica stara dva stoljeća 
Prikupljanje haljina i drugih komada tradicionalne nošnje, kako je kazala, usrećuje i kolekcinara i donatora, budući da onaj ko pokloni neki odjevni predmet zna da će mu produžiti vijek i pružiti mogućnost budućim generacijama da se upoznaju s tradicijom.
- Mislim da je potreban muzej kako bi se ta odjeća sačuvala još stotinama godina. Pripremila sam popis haljina koje su mi donijele porodice, zajedno s njihovim pričama. Ako se uspostavi "Muzej migracija", u njemu će biti izloženo 500 balkanskih odjevnih predmeta. Želim izložiti ne samo odjeću nego i sve vrste predmeta iz balkanske kulture. Zato pozivam sve koji imaju takve materijale da pruže podršku - kazala je.
Navodeći da je održao sastanke s relevantnim institucijama i organizacijama, Kurt je kazala da je došla i do drugih kolekcionara koji skupljaju balkansku odjeću poput nje, te da želi svu odjeću okupiti pod jednim krovom.
Kurt je podsjetila da je potomak veterana Bitke kod Canakkalea
FOTO: Anadolija
Podsjećajući da u svom posjedu ima 110 godina staru bosansku vjenčanicu, Kurt je rekla kako je "ova vjenčanica napravljena za izvjesnu gospođu Muradiye, koja se udala kao jako mlada".
- Njena unuka mi ju je povjerila. U našoj zemlji, vjenčanice koje se nose pri izlasku iz očeve kuće ne peru se ponovo kako tkanina ne bi izgubila sjaj i kako bi zadržala miris na haljini kada napuštaju očevu kuću. Iako su ovu vjenčanicu nosile kći i unuka gospođe Muradiye, tkanina još uvijek održava svoje izvorno stanje - rekla je Kurt.
Muesser Kurt je kazala da je najstariji komad odjeće koji ima, vjenčanica stara 200 godina.
Navodeći da su ljudi jako zainteresirani za ovu odjeću s pričama i čak žele nositi tu odjeću na svojim vjenčanjima, Kurt je naglasila da to ne može dopustiti jer joj je prioritet zaštiti odjeću.
Revije i izložbe 
Kurt je također uputila apel onima koji žele doprinijeti "Muzeju migracija" koji planira osnovati rekavši da "ako nemaju gdje spremiti svoju odjeću ili ne znaju kako je sačuvati, željela bi da je njoj donesu."
Kurt je tražila podršku nadležnih kako bi se projekat muzeja što prije mogao realizirati.
Rekla je da iako na svojim modnim revijama i izložbama donosi ljudima tradicionalnu odjeću s historijom i pričom, također dizajnira odjeću koja je inspirirana tradicijom i koja odgovara modi današnjih dana. Do sada je organizirala devet revija i dvije izložbe u kojima spaja današnju i tradicionalnu odjeću.
POVEZANO