open-navfaktor-logo
search
Obnavljanje izgubljenih veza
Porodice se prvi put srele: Upriličeno druženje Bošnjaka iz Stoca sa njihovom rodbinom iz turskog Karamursela
AUTOR: Faktor
13.05.2024. u 14:33
get url
text
Preporod Stolac
Preporod Stolac
U ugodnoj atmosferi Bošnjačka zajednica kulture Preporod - Gradsko društvo Stolac jučer je organizovala poseban događaj koji je spojio Bošnjake Stoca i njihovu rodbinu iz Karamursela, Republika Turska.
Kako su saopćili iz BZK Preporod - Gradsko društvo Stolac, sponzor ovog događaja bio je Federalno ministarstvo raseljenih osoba i izbjeglica na čelu sa ministrom Nerinom Dizdarom.
FOTO: Preporod Stolac
Udruženje Bošnjaka iz Karamursela bilo je gost na ovom značajnom druženju, gdje su se porodice prvi put srele i obnovile dugo izgubljene veze. Nakon večere, prisutnima su se obratili predsjednik BZK Preporod Stolac Zlatko Hadžiomerović te ministar u Vladi Hercegovačko-neretvanskog kantona Adil Šuta, koji je i sam posjetio potomke Bošnjaka koji žive u Karamurselu.
Gosti su također imali priliku čuti riječi ministra u Vladi Tuzlanskog kantona Denisa Bećirevića, koji se u to vrijeme nalazio u Stocu, kao i predsjednika udruženja Karamursel Bosna Herseg Turkleri Dayanišma ve Yardimlašma Dernedži Ahmeta Četina Hajdarevića.
FOTO: Preporod Stolac
Emotivne priče, razmjena kontakata i fotografisanje samo su dio onoga što je obilježilo ovo druženje, koje je potaklo nadu u ponovno povezivanje porodica koje su bile razdvojene gotovo 150 godina.
Predsjednik BZK Preporod Stolac Zlatko Hadžiomerović i predsjednik FK Iskra Stolac Semir Šarić razgovarali su sa predsjednikom udruženja iz Karamursela Ahmetom Četinom Hajdarevićem o ideji da se organizuje posjeta Karamurselu kako bi se ojačale veze između Stoca i Karamursela.
FOTO: Preporod Stolac
Razgovarali su i sa gospođom Šule Ozlam, vođom puta, o potencijalnim posjetama Karamurselu, sa ciljem da se turisti iz Turske upoznaju s bogatom kulturnom baštinom Stoca.
- Očekujemo organizovanu posjetu Stocu iz Karamursela u augustu, ali i više pojedinačnih posjeta. Nadamo se da će ovo druženje biti primjer drugima da se ne odriču svoje rodne grude te da će ojačati veze koje su davno bile prekinute - saopćeno je iz BZK Preporod - Gradsko društvo Stolac.  
POVEZANO
2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.