open-navfaktor-logo
search
Na inicijativu Erdogana dogovoreno, ali...
Kada ćemo putovati u Tursku sa ličnom kartom: Zvanična Ankara uradila svoj dio posla, čeka se na bh. vlasti
AUTOR: R. F.
14.05.2024. u 12:46
get url
text
Ilustracija
Ilustracija
Kada će građani Bosne i Hercegovine i Turske moći obavljati međusobne posjete u ove dvije države koristeći samo ličnu kartu, odnosno bez pasoša, pitanje je koje se često postavlja u javnosti naročito pred turističku sezonu. 
Činjenice, kao i obično, govore o tome da bh. vlasti nisu odradile svoj zadatak kako bi građanima obje zemlje bile omogućene međusobne posjete bez da koriste pasoš. 
Prema informacijama Faktora iz diplomatskih izvora, činjenice o mogućnosti putovanja između dvije države sa ličnom kartom su sljedeće: 
Sporazum između Vlade Republike Turske i Vijeća ministara Bosne i Hercegovine koji državljanima Bosne i Hercegovine i Turske pruža omogućava putovanje sa ličnom kartom, bez pasoša, tema je koja je bila na dnevnom redu i to na prijedlog predsjednika Turske Recepa Tayyipa Erdogana prilikom njegove posjete Sarajevu 6. septembra 2022. godine.
Istog dana odlučeno je da se na vanrednoj sjednici Predsjedništva Bosne i Hercegovine pripremi nacrt sporazuma koji je predstavljen javnosti prilikom obraćanja predsjednika Recepa Tayyipa Erdogana i tadašnjih članova Predsjedništva BiH.
Turski predsjednik Recep Tayyip Erdogan kazao je tada, 2022. godine, kako će ministarstva njegove zemlje ubrzano raditi na realizaciji ovog dogovora. Tako je i urađeno.
Samo 10 dana nakon ovih izjava, nacrt sporazuma koji je pripremila turska strana zvanično je proslijeđen vlastima Bosne i Hercegovine. Međutim, sporazum i dalje čeka zvanični odgovor iz Bosne i Hercegovine.
Što se tiče takvog sporazuma između Turske i Srbije, a što se često spominje u javnosti kada se postavlja pitanje šta je sa sporazumom između BiH i Turske, on još nije stupio na snagu. Dakle, prilikom međusobnih posjeta državljanja te dvije zemlje još se koriste pasoši. 
POVEZANO
2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.