navbar

COOLSTYLE

faktor
search
search
search
Ne znaju zašto

Ljekari iz bolnica u Evropi i Americi izjavili ko najčešće završi na intenzivnom odjelu zbog COVID-19

Ono što se kao uzorak počelo pojavljivati u Kini, sada je dobilo i potvrdu u bolnicama u Evropi i u SAD.

Objavljeno: 15.04.2020. u 13:19
get url
text

- Više muškaraca nego žena ima ozbiljne probleme sa koronavirusom i među njima je više pretilih nego mršavih - kazao je Derek Hill, profesor medicinske radiologije na Kraljevskom koledžu u Londonu.

Dosadašnje statistike iz britanskih odjela intenzivnog liječenja potvrđuju taj fenomen. Naime, 73 pacijenata su muškarci, a 73,4 posto ih ima prekomjernu tjelesnu težinu.

Uz sve to, kod pretilih muškaraca uočena je manja vjerovatnoća ozdravljenja kad zapadnu u kritično stanje.

Oko 42,4 posto pacijenata s indeksom tjelesne težine (BMI) nižim od 30 ozdravilo je i pušteno je kući, u poređenju sa 56,4 posto onih sa indeksom manjim od 25.

Dr. Matthieu Schmidt iz bolnice Pitie-Salpetriere u Parizu kaže da je na odjelima intenzivne njege u francuskim bolnicama vrlo veliki udjel pacijenata sa prekomjernom tjelesnom težinom.

Slično je u New Yorku.

- Procijenila bih da muškarci čine 80 posto pacijenata koje dovoze na intenzivni odjel – istakla je dr. Hani Sbitany koja liječi oboljele od COVID-19 u bruklinskoj bolnici.

Zašto muškarce koronavirus pogađa u tolikoj mjeri? Stručnjaci kažu da je prerano za zaključak.

- Zasad je to samo zapažanje - rekao je Jean-Francois Delfraissy, koji vodi naučno savjetodavno tijelo francuske vlade o koronavirusu.

- Još nemamo objašnjenje. Ja sam vrlo ponizan prema tom virusu. Nismo čuli za njega do prije tri i po mjeseca i suočeni smo sa puno nepoznanica - kazao je.

Neki stručnjaci misle da nije muška ranjivost ono što čini razliku, nego ženska imunološka snaga.

- Urođeni imunitet kod žena je bolji, naročito prije menopause - rekao je Pierre Delobel, šef Odjela za zarazne bolesti u Univerzitetskoj bolnici u Toulouseu.

James Gill, profesor na medicinskom fakultetu Warwick, kaže da je zasad jedna teza ona po kojoj žene imaju agresivniji imunološki sistem, odnosno veću otpornost na infekcije.

- Druga je da se muškarci jednostavno ne brinu toliko za svoj organizam, među njima je više pretilih, konzumenata alkohola i pušača - rekao je Gill i dodao da bi odgovor mogao biti u kombinaciji biologije i ponašanja.

To izaziva posebnu zabrinutost u Americi gdje je 42 posto odraslih pretilo, po podacima Centra za kontrolu i prevenciju bolesti koji je upozorio da je među osobama s BMI-jem većim od 40 uočen i veći rizik za teži oblik COVID-19.

- Zabrinuti smo za naše američke prijatelje. Oni će zbog pretilosti vjerovatno imati više problema - dodao je Delfraissy.