Iako ovaj kolač prodaju u slavnoj pariškoj slastičarnici Laduree najmanje 150 godina, njihova popularnost je dosegnula svoj vrhunac devedesetih godina prošlog stoljeća. Od tada do danas nema ozbiljnog slastičara, amatera ili profesionalca, koji ih ne pripremaju.
Iako se na prvi pogled radi o jednostavnom receptu od svega nekoliko sastojaka, za uspješno pečenje macarona treba strpljenja i znanja.
Kod izrade macarona tehnika je najvažnija, ako tehnički odradite sve korake kako treba imat ćete i dobre kolače.
Ipak, nije to ništa teško, ne brinite, ali pripremite sve sastojke i alate na vrijeme i budite s njima strpljivi.
Pa, krenimo redom:
Bjelanci
Često ćete se u receptima susresti s puno koraka koji prethode samoj izradi macarona. U praksi se pokazalo da su mnogi od tih koraka čisti mitovi i nepotreban gubitak vremena. Prvi takav je tzv. dozrijevanje bjelanjaka. U mnogim receptima naići ćete na savjet kako je bjelanjke potrebno držati nekoliko dana u frižideru kako bi sazreli. No, iskusni slastičari kažu da to nije potrebno.
Ipak, kad su bjelanci u pitanju potrebno je voditi računa da budu sobne temperature i da nemaju ni najmanje ostataka žumanca.
Bademi
Bademi trebaju biti blanširani i samljeveni u fini prah. Kako bi prilikom mljevenja izbjegli pretvaranje badema u pastu, dobro im je dodati malo šećera. Ukoliko bademi nisu fino samljeveni utjecat će na konačnu teksturu kolača koja će biti gruba.
Možete koristiti i kupovno bademovo brašno ili mljevene bademe (nije isto) ako vam je lakše, iako ih je najbolje sami kod kuće samljeti.
Prosijavanje
Kako bi bili sigurni da su vam bademi fino samljeveni te da u šećeru nema grudvica potrebno ih je prosijati. Nemojte preskakati ovaj korak.
Miješanje
Ovo je najvažnija stavka pripreme macarona. Ako ih previše izmiješate dobit ćete tekuću smjesu koja će u pečenju popucati. Ako ih pak nedovoljno izmiješate dobit će te kolače grube teksture bez pjenastog stopala.
Oblikovanje i istiskivanje
Pripremljenu smjesu prebacite u veliku i kvalitetnu slastičarsku vrećicu sa širokim okruglim nastavkom. Ukoliko takav nemate jednostavno odrežite vrh vrećici i tako istiskujte smjesu. Smjesa se istiskuje na veliki lim za pečenje koji ste obložili papirom za pečenje.
Kako bi bili sigurni da će svi macaroni biti iste veličini, možete se poslužiti i šablonom. No, prije pečenja ne zaboravite maknuti šablonu.
Sušenje
Slijedeći vrlo važan korak u cijeloj priči je ostaviti macaroni da stoje na sobnoj temperaturi oko sat. Macaroni navodno pucaju ako nisu dovoljno stajali. Znati ćete da su spremni za rernu kada na lagani dodir prstom više nisu ljepljivi.
Pečenje
Macaroni se načelno peku na temperaturi od 140 stepeni Celzijusa, ali bez obzira na to povedite računa o snazi rerne i ako je potrebno smanjite temperaturu na 130 stepeni Celzijusa. Posebno ako primijetite da prebrzo hvataju boju.
Za kraj treba još reći da se macaroni mogu pripremati putem dvije tehnike - francuskom i italijanskom.
Ovog puta nudimo, francusku, koja je, prema tvrdnjama stručnjaka za pečenje kolača, nešto jednostavnija.
Predlažemo da pripremite macarone sa bijelom čokoladom i malinom u prahu:
Za macaroni je potrebno: 110 grama blanširanih badema, 200 grama šećera u prahu, 100 grama bjelanjaka (od oko tri velika jaja), prstohvat soli, 25 grama kristal šećera.
Punjenje: 200 grama bijele čokolade, 50 grama slatkog vrhnja, dvije do tri kačičice dehidrirane maline u prahu.
Postupak pripreme:
Bademe i šećer u prahu ubacite u sjeckalicu ili blender i sameljite u prah.
Prosijajte dobijeni prah kroz fino sito.
Sve veće komadiće koji vam ostanu u situ ponovo sameljite i prosijajte. Ponovite to dok sve ne potrošite.
Bjelanjke sobne temperature stavite u zdjelu za miksanje, dodajte im prstohvat soli i mutate električnim mikserom.
Kada se bjelanci zapjene polako im dodajte kristal šećer.
Nastavite sve miješati dok ne dobijete čvrst i sjajan snijeg.
Potom u bjelanjke ubacite mljevene bademe i šećer u prahu.
Promiješajte sve nekoliko puta dosta energično kako bi se sastojci povezali, a potom usporite i miješajte nježno slastičarskom lopaticom.
Ovo je najvažniji dio pripreme macarona i morate ih miješati pažljivo, lopaticom, kružeći u obliku brojke osam. Miješajte najviše 50 puta, a znat ćete da je smjesa gotova kada je podignete lopaticom, a ona se počne slijevati poput vruće lave.
Pripremite dva velika lima za pečenje i obložite ih papirom za pečenje.
Pripremljenu smjesu prebacite u slastičarsku vrećicu s okruglim nastavkom. Smjesu istiskujte u malim hrpicama - macaronima, promjera oko dva centimetra, na pripremljeni papir.
Pazite na razmak među njima jer u pečenju narastu.
Kada ih sve istisnete na limove, svakim limom udarite nekoliko puta u radnu plohu kako bi izbacili višak zraka iz macarona.
Ostavite ih na sobnoj temperaturi oko pola sata kako bi se osušili.
Zagrijte rernu na 140 stepeni Celzijusa i u njoj pecite pripremljene macarone 13 – 15 minuta.
Pečene odmah izvadite iz rerne, pa ih zajedno s papirom sklonite s lima za pečenje. Pustite ih da se ohlade, pa ih zatim pažljivo skinite s papira.
Filujte ih kremom od bijele čokolade i malina ili po želji pekmezom, čokoladnim namazom.
Priprema fila: nasjeckajte bijelu čokoladu, prebacite je u zdjelu, dodajte slatko vrhnje, pa sve zagrijavajte nad parom kako bi se čokolada otopila. Miješajte sve cijelo vrijeme kako bi dobili glatku i kompaktnu smjesu. Smjesu, zatim, sklonite s vatre i umiješajte u nju dehidrirane maline u prahu. Ostavite je da se malo ohladi, pa njom premažite i spojite dva po dva macarona.