Anemija je stanje koje nastaje smanjenjem broja crvenih krvnih zrnaca, koje može biti uzrokovano gubitkom krvi, oslabljenom proizvodnjom krvnih stanica, njihovom pojačanom razgradnjom ili kombinacijom svega navedenog. Kod ljudi anemiju najčešće uzrokuje nedostatak željeza, važnog minerala koji pomaže tijelu proizvesti dovoljno tvari u krvnim zrncima za prijenos kisika.
Osim lijekovima, na anemiju se može utjecati i prehranom. Iako prilagodba prehrane neće izliječiti anemiju, konzumiranje određenih namirnica može pomoći poboljšati krvnu sliku.
Osobe koje imaju problema s anemijom trebaju unijeti promjene u prehranu jer to može pridonijeti poboljšanju krvne slike. Ipak, ako je anemija ozbiljnija, s posebno niskim vrijednostima željeza, hemoglobina i feritina, tada prehrana neće biti dovoljna, već je potrebno u dogovoru s ljekarom prilagoditi terapiju.
Kada je u pitanju prilagodba prehrane, neke od najboljih opcija koje pojedinci koji pate od anemije ne bi trebali izbjegavati su meso, riba, zeleno lisnato povrće, mahunarke, voće i povrće, jaja, cvekla, čaj od koprive i organski kakao.
Posebno je važno jesti crveno meso poput junetine i teletine, potom piletinu, puretinu te pileće jetre, ali i ribu poput skuše, lososa i tune. Ove vrste mesa i ribe sadrže željezo, koje je prisutno u namirnicama životinjskog porijekla i bolje se apsorbira u odnosu na željezo iz biljnih izvora.
Treba jesti i zeleno lisnato povrće poput blitve, kelja i špinata. Iako sadrže ne-hem željezo koje se teže apsorbira, ovo povrće je bogato folnom kiselinom, ključnom za proizvodnju crvenih krvnih stanica.
Također, nemojte zaboraviti na mahunarke, poput graha, leće i slanutka, koje su vrlo zdrave. Mahunarke su dobar izvor biljnih proteina i željeza, što je posebno korisno za vegetarijance koji boluju od anemije.
Od voća i povrća kao odličan izvor željeza su agrumi, bobičasto voće i paprika, a sve iz jednog razloga - sve ove namirnice sadrže značajan nivo vitamina C.
Vitamin C iz voća i povrća poboljšava apsorpciju željeza. Dodavanje vitamina C uz obroke može značajno povećati količinu željeza koje tijelo apsorbira.
Osobe koje pate od anemije trebaju jesti jaja jer su izvor željeza i vitamina B12, koji su oboje ključni za proizvodnju hemoglobina i crvenih krvnih stanica.
Također dobar je čaj od koprive i organski kakao.
Kopriva je prirodni izvor ne-hem željeza, vitamina C te vitamina B kompleksa. Čaj od koprive može poboljšati apsorpciju željeza iz hrane te se preporučuje kao dodatna podrška osobama s anemijom.
Preporučuje se do 2 šoljice dnevno. Također, organski kakao je bogat željezom, magnezijem, antioksidansima i flavonoidima. Sadrži ne-hem željezo koje može pomoći u apsorpciji.
Vitamini i dodaci prehrani se mogu konzumirati, ali nemojte zaboraviti konsultirati ljekara.