navbar

COOLSTYLE

faktor
search
search
search
Zdravlje ulazi na usta

Naučnici proveli studiju koja je otkrila idealan obrok za prevenciju karcinoma

Izreka "ono si što jedeš" naglašava važnost prehrane za naše zdravlje

AUTOR: Faktor/Daily Express
Objavljeno: 31.07.2024. u 22:35
get url
text
Puno je faktora koji utječu na rizik od raka, od kojih su neki izvan naše kontrole.
Međutim, svjesno odabiranje hrane može biti korisno.
Izreka "ono si što jedeš" naglašava važnost prehrane za naše zdravlje.
Studija objavljena prošle godine pokazuje da prehrana može igrati ulogu u smanjenju rizika od raka, izvještava Daily Express.
Istraživači iz Indije analizirali su kako hrana utječe na rizik od raka i otkrili da, iako ne postoji čarobni lijek, određene namirnice mogu smanjiti vjerovatnost razvoja raka.
Evo koje su namirnice istaknuli.
Voće i povrće: studija je istaknula važnost prehrane bogate voćem i povrćem. Prema autorima studije, ova hrana je bogata antioksidansima, vitaminima i mineralima koji mogu pomoći u zaštiti od raka.
Cjelovite žitarice: to uključuje namirnice poput smeđe riže, zobi i hljeba od cjelovitog zrna pšenice, za koje je studija pokazala da mogu biti korisne protiv raka.
Masna riba: ribe poput lososa, skuše i sardina mogu pomoći u smanjenju rizika od određenih vrsta raka, naročito raka crijeva, zbog visokog nivoa omega-3 masnih kiselina.
Mahunarke: autori studije spomenuli su da bi grah, leća i druge mahunarke mogle biti važan dio prehrane za prevenciju raka.
Povrće iz grupe krstašica: ovo povrće sadrži spojeve zvane izotiocijanati koji mogu imati svojstva u borbi protiv raka. Krstašice uključuju brokulu, karfiol, kupus, rotkvicu i prokulice.
POVEZANO