Naučnik i nutricionist, koji je ujedno i suosnivač popularne prehrambene aplikacije ZOE, potiče ljude da nasjeckani crni i bijeli luk ostave da odstoje malo prije nego što ih ubace u tavu ili lonac.
Razlog je jednostavan - tako se povećava količina hemikalija koje mogu sniziti holesterol i stabilizirati šećer u krvi.
- Crni i bijeli luk, jednako kao kupus i brokula, dobri su izvori sulforafana, hemikalije za koju je dokazano da poboljšava kontrolu glukoze i vrijednosti holesterola u krvi - napisao je prof. Tim Spector u članku u kojem je podijelio svoje najvažnije trikove za prehranu u 2025. godini.
Dodao je da kuhanje uništava enzim u povrću, koji se naziva mirozinaza i iz kojeg potječe sulforafan.
No, ako ostavite povrće da odstoji pet do deset minuta prije nego što ga stavite u lonac, sulforafan će se aktivirati i preživjeti proces termičke obrade.
Holesterol je masna tvar koja je ključna za normalno funkcioniranje tijela. No, previše holesterola može dovesti do njegovog taloženja na zidovima krvnih žila i smanjenog dotoka krvi u srce, mozak i ostatak tijela, što povećava rizik za nastanak angine, srčanog ili moždanog udara i ugrušaka. Povišen holesterol je glavni rizični faktor za srčane bolesti, najvećeg ubice u zapadnim razvijenim zemljama. Povišeni nivoi holesterola uglavnom su posljedica konzumiranja masne hrane, nedovoljne tjelesne aktivnosti, pretilosti, pušenja i konzumacije alkohola, ali može biti i genetski naslijeđen.
Spector je i prije često upozoravao na opasnosti čestih naglih dizanja nivoa šećera u krvi za koje se smatra da su povezani s debljinom jer imaju destabilizirajući učinak na naš nivo gladi.
Trik s povrćem nije jedini kojeg je prof. Spector istaknuo u svom popisu savjeta za ovu godinu. Predložio je i da paradajz kuhamo i pripremamo s ekstra djevičanskim maslinovim uljem kako bismo iz njih izvukli što više nutrijenata, kao i da ultra prerađene kocke za supu zamijenimo miso pastom pripremljenom od fermentiranih zrna soje koja su korisna za trilione zdravih mikroba u našim crijevima.
U svom tekstu potiče ljude i da u prehranu uvedu što više fermentiranih namirnica, poput kimchija, koranskog jela pripremljenog od fermentiranog kupusa.
Prof. Spector, koji je inače i stručnjak za genetsku epidemiologiju na King‘s Collegu u Londonu, istaknuo je i dobrobiti korištenja vinskog sirćeta u preljevima za salate.
- Pokazalo se da kiselost vinskog sirćeta pomaže u stabilizaciji nivoa šećera u krvi, što smanjuje rizik za nastanak napada gladi i posljedičnog grickanja između obroka - pojasnio je te dodao da je koristan savjet i početi svaki obrok malom zdjelicom salate.
- Sve je više dokaza da konzumiranje salate ili drugog povrća kao predjela, odnosno desetak minuta prije obroka bogatog ugljikohidratima, može pomoći da se duže osjećate siti i smanjite nagli skok šećera u krvi izazvan hranom bogatom ugljikohidratima - istaknuo je Spector.