navbar

COOLSTYLE

faktor
search
search
search
Zimska prehrana

Ovih šest namirnica bogatih probioticima ojačat će imunološki sistem

Probiotici, žive bakterije koje nisu patogene ili toksične za ljudsko tijelo, naročito je važno unositi zimi, jer podržavaju zdravlje crijevne mikroflore, jačajući tako imunološki sistem protiv bolesti.

Objavljeno: 28.10.2020. u 16:30
get url
text

Nutricionisti su izdvojili pet namirnica iznimno bogatih probioticima koje biste već danas trebali uvrstiti u svakodnevnu prehranu:

Jogurt i kefir

Prirodni jogurt i kefir bez aditiva najbolje odgovaraju našoj svakodnevnoj prehrani. Prilikom kupovine čitajte deklaraciju na kojoj bi trebali pisati da li proizvod sadrži additive. Jogurt i kefir možete pripremiti i sami i konzumirati svaki dan za doručak.

Kako pripremiti jogurt i kefir:

Ako koristite pasterizirano mlijeko, ulijte u lonac litar mlijeka (kozijeg ili kravljeg) i kuhajte dok skoro ne počne ključati, povremeno mješajući. Mlijeko mora doći blizu tačke ključanja kako bi se uništile sve bakterije koje se zadržavaju u njemu i ometaju fermentaciju. Međutim, pazite da mlijeko ne proključa jer će se tim promjeniti njegova struktura i okus.

Sklonite lonac s vatre. Poklopite i ohladite mlijeko tako da lonac držite u hladnoj vodi sve dok se temperatura mlijeka ne spusti na oko 40-50 stepeni Celzijusa. Ako nemate prikladan toplomjer, temperaturu možete odrediti rukom. Uzmite kašiku mlijeka iz lonca (koristite suhu i čistu kašiku) i stavite mlijeko na unutarnju stranu ručnog zgloba. Ako osjetite da je mlijeko toplo, tada je temperatura uredu.

Ako koristite sirovo organsko mlijeko, koje nije pasterizirano ili prerađeno na bilo koji način, nije ga potrebno zagrijavati, pa taj korak možete preskočiti. Imajte na umu da sirovo mlijeko ima vlastitu populaciju bakterija, tako da fermentacija neće biti pod nadzorom kao kad koristite zagrijano mlijeko.

To znači da jogurt može biti i tekućiji s više grudvica ili kiselkastiji od očekivanog.

Ako imate posla s izbirljivim konzumentom koji voli konzumirati samo jogurt određene konzistencije, tada zagrijte mlijeko skoro do tačke ključanja kako bi fermentacija bila predvidljivija.

Lagano zagrijavanje mlijeka kod kuće ne uništava ga toliko koliko to čini industrijska pasterizacija. Uništit će bakterije i promjeniti neke elemente u mlijeku, ali ne tako jako kao industrijski tretman.

Kefirni ili jogurt starter u prahu

Ako koristite kupovni kefirni ili jogurtni starter u obliku praha, tada prah morate rastopiti u malo mlijeka prije nego što ga stavite u lonac. Ako koristite vlastiti kefir, jogurt ili kuponi kefir ili jogurt sa živim kulturama, dodajte 1/3 šoljice u mlijeko. Dobro promiješajte, poklopite i stavite na toplo mjesto, na temperaturu od 40-45 stepeni Celzijusa. U tu svrhu možete koristiti suhu i čistu termos-bocu, električnu ploču ili neko drugo toplo mjesto u kući.

Fermentirajte kefir ili jogurt najmanje 24 sata ili duže.

Nakon što je fermentacija gotova, pretočite kefir ili jogurt u čistu i suhu teglu, poklopite i držite u frižideru.

Kako biste ocijedili kefir ili jogurt, veliko cijedilo obložite gazom. Stavite cjedilo u veliku posudu i izlijte u njega jogurt. Prekrijte kuhinjskom krpom i pustite da se cijedi nekoliko sati.

Sirutka je bistra žućkasta tekućina koja curi kroz gazu. Ako je razrijedite s vodom ili bilo kojim svježe cijeđenim sokom dobit ćete izvrstan probiotički napitak.

Možete je koristiti i kao starter za fermentaciju ostalih namirnica. Stavite sirutku u čistu i suhu teglu i držite je u frižideru.

Ovisno o tome koliko dugo ćete ostaviti jogurt da se cijedi, od njega možete napraviti svježi sir ili gusti čvrsti jogurt.

Svježi sir i jogurt, kao i kefir, mogu se koristiti za pečenje, mogu se dodavati salatama i supama ili ih možete koristiti kao deserte s medom i voćem.

Kiseli kupus

Klasični i najjednostavniji element zimske prehrane može biti nevjerovatno zdrav. Kiseli kupus pored živih bakterija sadrži vitamine C, B i K i bogat je natrijem, željezom i manganom. Imajte na umu da ne smije biti pasteriziran.

Sirevi, ali ne svi

Ne mogu se svi sirevi pohvaliti visokim sadržajem probiotika. Najefikasniji u ovom smislu su gauda, cheddar i mozzarella.

Miso

Nije ni čudo što se Japanci mogu pohvaliti odličnim zdravljem: miso supa bogata je živim bakterijama, a sa njom i čitava raznolikost jela na njenoj bazi. Dodajte porciju miso supe za ručak nekoliko puta sedmično umjesto uobičajene. Ovo je vrlo dobra alternativa jer je miso bogat mineralima i elementima u tragovima poput mangana i bakra.

Tempeh

Ovaj fermentirani sojin proizvod dostupan je u prodavnicama organskih namirnica. Tempeh je napravljen od graha dodavanjem fermenta kulture gljiva Rhizopus oligosporus. Danas vegetarijanci tempeh često koriste kao zamjenu za visoko proteinsko meso.