navbar

COOLSTYLE

faktor
search
search
search
Šta kažu studije

Pitanje koje se provlači desetljećima: Uzrokuju li dezodoransi rak dojke?

Desetljećima se u javnosti provlače pitanje - uzrokuju li dezodoranski rak dojke? 

Objavljeno: 25.10.2023. u 19:33
get url
text

Neki vjeruju da je sve počelo lažnom e-poštom 1990-ih godina prošlog stoljeća. Pa, treba li se onda brinuti oko izbora dezodoransa ili antiperspiranta? Vjerojatno ne, navodi se na stranici health.clevelandclinic.org.

Naime, nema čvrstih naučnih dokaza koji povezuju korištenje dezodoransa i antiperspiranta s razvojem raka dojke, izvjestio je Američki nacionalni institut za rak.

Evo što o ovoj temi kažu radijacijski onkolog Chiragom Shahom i onkologinja Tiffany Onger.

- Dob, korištenje hormonske nadomjesne terapije i porodična anamneza neki su od najvećih faktora rizika za rak dojke. To su stvari na koje bismo se vjerovatno trebali više fokusirati kada je u pitanju rizik od karcinoma dojke - navodi dr. Shah.

Je li provedena opsežna studija koja je proučavala moguću vezu između raka dojke i dezodoransa?

Odgovor je - ne baš! Američko društvo za borbu protiv raka opisalo je istraživanje kao "ograničeno".

Iako se dosta pisalo o mogućoj povezanosti između korištenja antiperspiranata i raka dojke, rezultati raznih studija nisu pokazali nikakvu jasnu vezu.

- Osjećajte se ugodno koristeći bilo koji dezodorans koji želite koristiti - poručio je dr. Onger s klinike Cleveland.

Jeste li se ikada pitali - šta sadrži dezororans?

Na popisu sastojaka vjerovatno ćete pronaći nekoliko potencijalnih hemijskih otrova kao što su:

Parabeni - ovi konzervansi koji se nalaze u mnogim proizvodima za ličnu njegu mogu oponašati estrogen i poremetiti prirodnu proizvodnju hormona u tijelu.

Triklosan - on je klasificiran kao pesticid, ali njegova učinkovitost u sprečavanju rasta bakterija učinila ga je sastojkom antibakterijskih sapuna, pasta za zube, šminke...

Ftalati - ovi plastifikatori postoje u mnogim predmetima za domaćinstvo, iako su brojni proizvodi koji sadrže ftalate uklonjeni s polica trgovina radi sigurnosti potrošača.

Propilen glikol - najčešće poznat po upotrebi u antifrizu (što zvuči zabrinjavajuće), globalne organizacije su ga proglasile sigurnim za upotrebu u svakodnevnoj hrani, lijekovima i kozmetici.

S obzirom na povećanu pažnju na hemikalije i rizik od raka, to je popis koji može izazvati zabrinutost. Međutim, nijedna uvjerljiva studija nije povezala hemikalije u dezodoransima i antiperspirantima s rakom dojke.

A šta je s aluminijem?

Kada je riječ o riziku od raka dojke, aluminij (koji obično nije u običnom dezodoransu) privlači najviše pažnje. Spoj aluminija u antiperspirantu djeluje tako da začepi znojne kanale u pazuhu tako da znoj ne dopire do površine kože. To sprečava da neugodni tragovi znoja ne budu vidljivi na odjeći.

- Neki vjeruju da ovaj učinak aluminija može imati učinke slične estrogenu ako ga koža svakodnevno apsorbira. Studije govore da estrogen može potaknuti razvoj i rast ćelija raka dojke. Ali, ništa nije pokazalo da aluminij u dezodoransu proizvodi učinke slične estrogenu ili uzrokuje rak dojke - navodi dr. Shah.

Alternative za dezodoranse

Postoje proizvodi za higijenu pazuha izrađeni od prirodnijih sastojaka. Neki ljudi čak koriste običnu sodu bikarbonu umjesto dezodoransa, s obzirom na njenu dokazanu sposobnost suzbijanja neugodnih mirisa.

- Međutim, samo zato što se nešto reklamira kao "prirodno" ne znači da neće uzrokovati probleme. Zato pripazite na bilo koju vrstu osipa ili iritacije kože i razgovarajte sa svojim ljekarom ako postanu problematični - kaže dr. Shah.