navbar

COOLSTYLE

faktor
search
search
search
Učinak tjelesne aktivnosti

Pola sata trčanja ili 10.000 koraka hodanja dnevno, šta je bolje

Naučnici iz Brigham and Women‘s bolnice u Bostonu analizirali su četverogodišnje podatke gotovo 15.000 žena starijih od 62 godine

AUTOR: Faktor
Objavljeno: 27.06.2024. u 17:08
get url
text
Najmanje 10.000 koraka dnevno dugo se smatralo zlatnim standardom za tjelesnu vježbu, ali novo istraživanje pokazalo je da usredotočeost na vrijeme koje provedete u tjelesnoj vježbi, umjesto broja koraka, može biti jednako učinkovita za mršanje, dugovječnost i zdravlje srca.
Naučnici iz Brigham and Women‘s bolnice u Bostonu analizirali su četverogodišnje podatke gotovo 15.000 žena starijih od 62 godine.
Svaka je sudionica studije nosila fitness gadget za mjerenje nivpa aktivnosti te je svake godine ispunila upitnik o navikama poput pušenja, konzumiranja alkohola, visine, težine i menopauze te porodičnu i ličnu anamnezu.
Autori studije otkrili su da su žene koje su radile 8.000 do 8.500 koraka dnevno smanjile rizik za srčane bolesti za 40 posto u poređenju sa ženama koje su dnevno radile samo oko 3.000 koraka.
Isti učinak, odnosno 40 posto, smanjeni rizik za srčane bolesti, imale su i žene koje su vježbale 75 minuta dnevno, što sugerira da je brojanje koraka možda nepotrebno.
Rezultati studije upućuju na to da osobe mogu birati između hodanja ili određenog vremenskog okvira za tjelesnu vježbu kako bi smanjile rizik za smrt ili razvoj kardiovaskularnih bolesti.
Za neke tjelesna vježba može uključivati aktivnosti poput tenisa, hodanja, trčanja, fudbala ili squasha, kod kojih se lako mogu brojati koraci.
No jednak učinak mogu postići i oni koji više vole plivati ili primjera radi, voziti bicikl, i to jednostavnim mjerenjem trajanja aktivnosti.
POVEZANO