Kada konzumirate prirodne namirnice iz ekološkog uzgoja koje nisu prerađene, možete očekivati pozitivne promjene u svom fizičkom i emocionalnom zdravlju, ali i smanjiti rizik od nekih hroničnih bolesti.
Namirnice uzgojene na prirodan način u sebi imaju protivupalne tvari koje dobro utječu na organizam.
- Zdrava prehrana ne samo da smanjuje rizik od hroničnih bolesti, već i poboljšava raspoloženje i ukupnu kvalitetu života - navodi
MSN.
Evo koje biste namirnice trebali uključiti u svakodnevnu prehranu:
Jaja su puna zdravih masti, a osim toga su lako dostupna većini ljudi.
- Iako je istina da samo jedan veliki žumanjak ima 200 mg holesterola, što ga čini jednim od najbogatijih izvora holesterola u prehrani, jaja također sadrže dodatne hranjive tvari koje mogu pomoći u smanjenju rizika od srčanih bolesti - kaže Harvard Health.
Samo jedan avokado ima više kalija nego banana. Iako je avokado malo skuplja namirnica, višestruko se isplati. Prepun je zdravih masti, vitamina C i vitamina K.
Masna riba poput lososa i skuše iznimno je korisna za zdravlje.
- Osim omega-3 masnih kiselina, sadrži proteine, vitamine B, kalij, selen i antioksidanse - kaže Select Health.
Orasi sadrže željezo i magnezij i najbolje ih je jesti sirove. Orasi su izvrstan izvor alfa-linolenske kiseline (ALA), omega-3 masne kiseline koja je važna za smanjenje upale.
- Njihovi protivupalni spojevi mogu smanjiti rizik od srčanih bolesti - prema UC Davis.
Slično kao i kelj, rukola je povrće iz grupe krstašica. Prokulice, brokula i karfiol također su dio ove porodice, a dodavanjem lisnatog povrća u prehranu tijelo dobija razne vitamine i antioksidanse.
- Protivupalna, antioksidativna svojstva brokule i bogata vlaknima podupiru zdravlje srca i mogu pomoći u snižavanju holesterola, održavanju ispravnog krvnog pritiska i promicanju kardiovaskularnog zdravlja - kažu stručnjaci.
Prepune vitamina C i antocijanina korisnih za srce, borovnice imaju ozbiljan nutritivni učinak.
- Konkretno, borovnice imaju oko 25 različitih antocijanina, koji se u lijekovima koristi već generacijama, dok druge bobičaste voćke mogu imati samo dva ili tri - kaže dijetetičarka Anya Miller za Kliniku Mayo.
Cimet, posebno cejlonski tip, prepun je hranjivih tvari koje poboljšavaju zdravlje srca i šećer u krvi.
- Ne samo da je ukusan, već je i pun antioksidansa, pomaže u smanjenju upale i u poboljšanju osjetljivosti na inzulin - kaže Select Health.
Sulforafan u prokulicama čini ih superhranom. Dokazano je da sulforafan smanjuje sposobnost množenja ćelija raka.
- To znači da može usporiti rast tumora ili smanjiti njegovu sposobnost širenja na druge dijelove tijela - kaže MD Anderson Cancer Center.
Jagode imaju malo šećera, a puno hranjivih tvari. Bobičasto voće svih vrsta bogato je antioksidansima i tvarima koje pomažu u borbi protiv staničnog oštećenja.
- Kada je riječ o hrani koja je izvrsnog okusa i dobra za vaše srce, teško je nadmašiti bobičasto voće - kaže Johns Hopkins Medicine.
S niskim sadržajem kalorija i visokim udjelom hranjivih tvari, špinat je itekako superhrana. Vrlo je jednostavan za korištenje i dobro paše uz mnoge namirnice. Sirov ili kuhan, špinat je izvrstan u salatama, predjelima, smoothiejima i glavnim jelima.
Bademi imaju malo ugljikohidrata i puno zdravih masti, kalcija i antioksidansa. Grickajte bademe u međuobrocima jer njihov sadržaj masti i vlakana pomaže u poboljšanju osjećaja sitosti, tako da šaka badema može vam suzbiti glad i pomoći kod mršanja.
Masline su pune zdravih masti i imaju veliku nutritivnu vrijednost. Iako se sastoje uglavnom od masti, to su mononezasićene masti, poznate po zdravstvenim prednostima.
Slatki krompir ili batat pun je hranjivih tvari poput kalija.
- Slatki krumpir također osigurava vitamin B6 i vitamin C, koji imaju snažne zdravstvene prednosti, vitamin B6 potiče razvoj mozga kod djece i rad mozga kod odraslih. Također, pomaže tijelu u proizvodnji serotonina, hormona koji regulira raspoloženje i pomaže vam da se nosite sa stresom. Vitamin C je antioksidans koji štiti ćelije od slobodnih radikala - kaže UPMC HealthBeat.
Stručnjaci kažu da je sirovi bijeli luk bolji od kuhanog, ali najbolji za zdravlje je fermentirani bijeli luk. Jača imunitet, djeluje protivupalno, poboljšava zdravlje kardiovaskularnog sistema i još mnogo toga.
Dobar su izvor vitamina A, vitamina C, kalcija i vlakana.
Bogat proteinima i vitaminom B12, grčki jogurt izvrstan je međuobrok.
- Grčki jogurt bogat je proteinima, što pomaže u promoviranju sitosti - kažu u UT Medical Centeru.
Cjelovite žitarice sadrže mnogo vlakana i hranjivih tvari i pomažu u kontroli nivoa holesterola, težine i krvnog pritiska.
- Pomaže i u smanjenju rizika od dijabetesa, bolesti srca i drugih stanja - kažu iz Klinike Mayo.
Puni zdravih masti, proteina i vlakana. Bademi, makadamija orasi, lješnici i pekan orasi prilično su zdravi za srce.
Maslinovo ulje puno je zdravih masnoća i sastavni je dio mediteranske prehrane. Posebno je ekstra djevičansko maslinovo ulje dobro za zdravlje. Pokazalo se da ima antioksidativna i protivupalna svojstva, posebno zbog vrsta masti koje sadrži.