navbar

COOLSTYLE

faktor
search
search
search
Aukcija u Japanu

Prodat najskuplji rak na svijetu: Za primjerak od 1,2 kilograma iskeširao 81.000 KM

Ovaj prvoklasni komad, iz reda člankonožaca, kupio je ribarski veletrgovac Tetsuji Hamashita, koji je sniježnog raka obećao jednom luksuznom restoranu u tokijskoj četvrti Ginza

Objavljeno: 13.11.2019. u 08:30
get url
text

Na aukciji, koja je održana u japanskoj prefakturi Tottori, prodan je primjerak snježnog raka za oko 81.000 KM, čime je rak težak 1,2 kilograma postao najskuplji na svijetu.

Ovaj prvoklasni komad, iz reda člankonožaca, kupio je ribarski veletrgovac Tetsuji Hamashita, koji je sniježnog raka obećao jednom luksuznom restoranu u tokijskoj četvrti Ginza, iako nije precizirao tačno o kojem se ugostiteljskom objektu radi.

Priznao je da je cijena nešto viša od očekivane, ali nije žalio platiti. U Tottoriju je stvar prestiža osvojiti na aukciji najvećeg i najboljeg raka na prvi dan sezone lova ovih morskih životinja. Postoji i vjerovanje da će tu osobu pratiti sreća tokom cijele godine.

Sezona lova na rakove u Japanu traje četiri mjeseca – od novembra do marta, a u vodama oko Tottorija, odnosno na sjevernoj obali južnog dijela otoka Honshua, prilike su naročito povoljne za hvatanje najkvalitetnijih primjeraka sniježnog raka.