navbar

COOLSTYLE

faktor
search
search
search
Izolacija i zdravlje

Prof. dr. Muftić objasnio ko je prošao najgore, kako se vratiti u formu, zašto bi svi trebali imati fitness loptu u kući

Proteklih sedmica mnogi su, zbog sprečavanja širenja koronavirusa, bili primorani raditi od kuće. Nije mali broj onih koji zbog toga sada osjećaju bolove u leđima, vratu, zglobovima...

Objavljeno: 20.05.2020. u 22:07
get url
text

Dvije su promjene na našem tijelu i psihi, koje je uzrokovalo ostajanje kod kuće tokom proteklih mjeseci. Jedna se, kaže prof. dr. Mirsad Muftić, specijalista fizikalne medicine i rehabilitacije i subspecijalista reumatologije, manifestira pojačanim bolovima u svim segmentima leđa (vratni, grudni i slabinski dio), a druga su psihosomatske promjene (anksioznost i depresija), koje će biti izraženije u periodu koji tek dolazi.

Loše držanje i bolovi u vratu

- Djeca koja su dva mjeseca bila zatvorena u kući imaju loše držanje, a razlog je nedovoljno kretanja, neadekvatno opterećenje i konstantni boravak uz kompjutere i mobitele. Kod ove populacije najviše je izraženo loše držanje kičmenog stuba i bolovi u vratnom dijelu kičme. Kod osoba mlađe i srednje životne dobi najčešće se javljaju bolovi u slabinskom i vratnom segmentu jer se nisu dovoljno kretali, većina ih se udebljala i nisu radili nikakve vježbe. Uz to nisu se aktivno kretali jer nisu izlazili iz kuće. I na kraju, osobe treće životne dobi, čiji veliki broj pati od spondiloze i osteoporoze, zabrana kretanja uzrokovala je atrofiju muskulature i neadekvatnog opterećenja, pa je ova populacija pretrpila najveće posljedice načina života kojeg smo imali tokom proteklog perioda - istaknuo je Muftić.

On navodi kako je sa pacijentima tokom protekla dva mjeseca imao telefonske konsultacije savjetujući ih - koje vježbe izabrati i kako ih provoditi, te kolika je važnost nabavljanja fitness lopte i sjedenja na njoj dok se obavljaju radni zadaci za računarom ili gleda televizija.

- Samo pola sata ili 40 minuta sjedenja na fitness lopti tokom dana, kao najjeftinijem načinu vježbanja, i kod djece, ali i odraslih dovodi do jačanja i poboljšanja posture tijela, ali i pravilnog disanja. Osim toga, na lopti svako u kućnom okruženju može raditi vježbe istezanja koje nisu zahtjevne i koje ne traže nikakve fitness mašine, a koje su odlične za mišiće i tetive - dodaje Muftić.

Muftić se posebno osvrnuo na osobe sa dijabetesom, koje su, kako je naveo, u proteklom periodu bile posebno pogođene uvedenim mjerama izolacije.

- Dijabetičari moraju svakodnevno šetati ili voziti bicikl, a to im proteklih sedmica nije bilo dozvoljeno. Nažalost, boravak u kući ostavio je posljedice, pa je puno onih koji su dobili na težini, osjećaju bolove u nogama uz pojačano trnjenje. Ovakvim pacijentima savjetovao bih tretmane kupkama, naizmjenično toplom i hladnom vodom te tzv. cirkulacijske vježbe za noge i leđa.

Što češće i duže boraviti u prirodi

Specijalista fizikalne medicine kazao je kako bi svi u narednom periodu trebali povesti više računa o zdravlju, savjetujući ljudima što češći i duži boravak u prirodi, hodanje, vježbanje, ali svaki dan minimalno 15-tak minuta.

- Naravno, svako odstupanje u smislu pojačane boli u donjem dijelu leđa sa trnjenjem u nogama, vrtoglavica i zujanje u ušima alarm je da se potraži savjet ljekara – savjetuje Muftić.

Na pitanje, koliko stres utječe na fizičke povrede, odnosno na povrede mišićno-skeletnog sistema, odgovorio je kako on direktno utječe na pad imuniteta čime se remeti fizički, psihički i emotivni balans tijela.

- Čim poremetimo nešto, u ovom slučaju zbog socijalne distance ne družimo se sa ljudima kao ranije, ne radimo posao koji volimo, nemamo dovoljno obaveza, ulazimo u fazi osluškivanja sebe, pratimo negativne vijesti, a sve to okidač je za stres. On će, ili poboljšati apetit tako da stalno jedemo, čime ćemo dobiti na kilaži, ili će smanjiti apetit kada ćemo biti apatični, bezvoljni. U takvom stanju, prije svega kondiciono smo nespremni za vježbe, a drugo i ako krenemo trenirati, postoji mogućnost za povredu. Dakle, valja učiniti sve da se stres smanji na najmanji mogući nivo, da se vratimo svom okruženju, oni koji imaju ljubimce, u prednosti su, a pomoći će i čitanje omiljenog štiva – kazao je Muftić.