navbar

COOLSTYLE

faktor
search
search
search
Ručak na brzaka

Prste da poližeš: Tjestenina sa četiri vrste sira

Potrebno je: 250 g tjestenine po izboru, 100 g mozzarella, 100 g gorgonzole, 100 g tvrdog sira po ukusu, 100 g brie sira, 100 ml vrhnja za kuhanje, prstohvat soli, bibera, origana i bosiljka.

Objavljeno: 25.01.2020. u 12:00
get url
text

Postupak pripreme:

Za pripremu ovog jela možete koristiti bilo koju vrstu tjestenine, ali prema savjetima kuhara, najbolje su ipak makarone.

Tjesteninu kuhajte prema uputstvu sa kesice, a dok se tjestenina kuha, pripremajte sos.

Vrhnje za kuhanje zagrijte, pa mu dodajte sve četiri vrste sira. Miješajte da se sirevi otope i dobro sjedine. Nemojte kuhati na jakoj, već na umjerenoj ili tihoj vatri, i neprestano miješajte kako sos ne bi zagorio. Na kraju dodajte začine, pa još jednom promiješajte.

Gotovu tjesteninu dobro ocijedite od vode, a potom dodajte sos i dobro promiješajte.

Ako volite, u jelo možete ubaciti i povrće po vlastitom izboru, primjera radi obareni karfiol, brokulu ili prokulice i komadiće posebno poprženog suhog mesa.

Ovo jelo možete pripremiti tako što ćete ga zapeći u rerni. Ako se odlučite za ovu varijantu, kratko obarite tjesteninu, a sos pripremite kako je već navedeno. Tjesteninu istresite u vatrostalnu posudu, prelijte sosom, a po vrhu jela nairendajte najbolje sira parmezana, pa pecite u rerni dok se na vrhu jela stvori zlatna korica.