navbar

COOLSTYLE

faktor
search
search
search
Sve popularnija

Šta je autofagija na koju se mnogi odlučuju?

Iza autofagije, izuzetno popularnog pojma u oblasti ishrane, krije se važan proces našeg organizma.

Objavljeno: 22.02.2024. u 21:24
get url
text

Toliko važno da je 2016. godine japanski naučnik Yoshinori Osumi dobio Nobelovu nagradu za doprinos proučavanju i otkrivanju funkcionisanja ovog procesa.

Autofagija nije bez razloga dobila na popularnosti u posljednjih nekoliko godina, jer zaista može imati brojne dobrobiti za vaš organizam. Jednostavno rečeno, autofagija je sposobnost zdrave ćelije u tijelu da reciklira otpad koji se nakuplja u njoj i njenoj okolini.

To je prirodni proces koji se javlja u organizmu nakon 16 sati prestanka jedenja, nakon čega ćelije počinju da "jedu", razgrađuju i recikliraju ćelijske dijelove, organele i toksične dijelove proteina (ovi toksični dijelovi su inače povezani sa bolestima kao što su Alchajmerova i Parkinsonova bolest) i pročišćavaju ostatke proteina.

Autofagija je da u danu koji traje 24 sata unutar osam sati jedete, a 16 sati ne jedete ništa.

Autofagija dovodi do uklanjanja starih i oštećenih ćelija, čime se naš organizam štiti od bolesti, preranog starenja i prekomjerne težine. A osim što regenerira organizam, ovaj metabolički proces značajno poboljšava imuni odgovor na virusne, bakterijske i gljivične infekcije.

Neka istraživanja ukazuju na važnost autofagije za poboljšanje kognitivne funkcije i strukture mozga, rast ćelija srčanog mišića, poboljšanje imunološkog sistema, kao i zaštitu DNK i nervnog sistema.

Gladovanje se ističe kao glavni pokretač, potrebno je da određeni broj sati ne unosite kalorije da bi započela autofagija. U odnosu na željene efekte, broj sati varira, ali se smatra da je optimalan period od 12 do 16 sati.

Nakon 16 sati dolazi do metaboličkog procesa u tijelu koji se zove ketoza. Tijelo počinje da koristi masti iz tijela kao gorivo. Kada izgori, počinje da traži ćelije sa oštećenjima i raznim nuspojavama. Nakon 18 sati povećava se količina ketona, zamjenskih izvora energije nastalih iz glukoze, smanjuje se upala i popravlja oštećena DNK.

Naučnici smatraju da fizička aktivnost može dati dodatni "poticaj" autofagiji, pa su redovno vježbanje i rekreacija nezaobilazan dio ovog procesa.

Kombinacija voća i povrća osigurat će tijelu neophodne vitamine i minerale. Dozvoljena je manja količina svježeg mesa. Poželjna je i svježa riba, plodovi mora, cjelovite žitarice i maslinovo ulje. Kada su mliječni proizvodi u pitanju, umjesto mlijeka birajte jogurt (ne više od jedne čaše dnevno). I naravno, potrebno je piti dosta vode. Možete piti čaj, ali bez dodatnih zaslađivača.

search icon
prikaži komentare (0)