navbar

COOLSTYLE

faktor
search
search
search
Obratite pažnju

Stalno ste gladni, stručnjaci savjetuju šta biste trebali jesti

Prednost biste trebali dati proteinima i vlaknima koji su zasitniji od ostalih nutrijenata te odgađaju osjećaj gladi na duže vrijeme

Objavljeno: 14.06.2024. u 08:05
get url
text
Ako imate osjećaj da ste stalno gladni, bilo bi dobro da birate namirnice koje će vam osiguravati dugotrajniji osjećaj sitosti.
Prednost biste trebali dati proteinima i vlaknima koji su zasitniji od ostalih nutrijenata te odgađaju osjećaj gladi na duže vrijeme.
Vlakna su neprobavljiva komponenta biljne hrane i pomažu u povećanju volumena obroka, daju osjećaj sitosti i usporavaju probavu za trajni osjećaj punog želuca.
Proteinu je također potrebno više vremena da se probavi jer tijelo mora napornije raditi na razgradnji i apsorpciji.
Dodavanje hrane bogate vlaknima i izbjegavanje one, poput rafiniranih ugljikohidrata, iz koje su iščišćena vlakna, a imaju visok udio jednostavnih ugljikohidrata (i šećera) pozitivno će utjecati na nivo gladi.
Najbolja hrana za pojesti ako ste uvijek gladni ima više hranjivih sastojaka, poput mahunarki koje sadrže zdrave ugljikohidrate, vlakna i proteine. Druga je strategija jesti hranu bogatu kombinacijom proteina i vlakana, poput jogurta s bobičastim voćem i orašastim plodovima.
Čisti, nemasni proteini
Kad vas uhvati glad između obroka, najčešće je to zato jer ne unosite dovoljno proteina. Dodavanje proteina u obroke pomoći će vam u borbi protiv osjećaja gladi između obroka.
Unos namirnica bogatih proteinima, umjesto onih bogatih mastima održat će duže osjećaj sitosti i odgoditi pojavu osjećaja gladi kasnije tokom dana.
Studije su pokazale da su proteini najzasitniji nutrijent, pa svakako u svoj jelovnik uključite, ili povećajte unos sljedećih nutrijenata:
- Riba - izvrstan izvor proteina i zdravih masti. Ako imate otpor prema pripremi ribe, i tuna iz limenke može poslužiti svrsi i jednostavno s njom možete pripremiti brzi obrok.
- Pileća prsa, mljevena nemasna puretina ili govedina - mogu se iskoristiti za doslovno stotine recepata. Također, obroke s ovim namirnicama možete pripremiti unaprijed i imati gotove za sljedeću sedmicu.
- Suha govedina - brza i praktična grickalica bogata proteinima i jednostavna za ponijeti sa sobom.
- Grčki tip jogurta - visokoproteinski međuobrok koji možete kupiti u svakoj trgovini i odmah konzumirati.
- Jaja - idealna proteinska namirnica koju možete pripremiti na stotine načina i konzumirati u svakom trenutku i obroku u danu.
- Mahunarke - poput crnog graha, slanutka biljni su izvor proteina i nutritivno gusti izvor energije. Možete ih pripremiti za međuobrok ili dodati u supe, variva ili salate.
Hrana s visokim udjelom vlakana
Vlakna su iznimno učinkovit nutrijent u održavanju sitosti. Osim što su zasitna, vlakna pomažu i u regulaciji tjelesne težine.
- Bobičasto voće - izvrstan izvor vlakana, a u kombinaciji s grčkim tipom obroka imate izvrstan obrok.
- Kruške - možete ih jesti samostalno, uz jogurt, u smoothieju ili u nekoj salati.
- Avokado - poznat kao izvrstan izvor zdravih polinezasićenih masnih kiselina, avokado je bogat i vlaknima te pantotenskom kiselinom, folatima, vitaminom K te bakrom.
- Slanutak - izvrstan izvor i vlakana i proteina, ali i željezan kalija i magnezija. Iskoristite ga za pripremu hummusa, salata ili supa.
Brokula – vlaknima bogato povrće s niskim udjelom ugljikohidrata.
Kompleksni ugljikohidrati
Izvrstan način da se zasitite između glavnih obroka je niskokalorična, ali volumenom velika hrana. Ona će vas držati sitima, bez rizika od prekomjernog kalorijskog unosa.
Namirnice bogate kompleksnim ugljikohidratima, poput integralnih žitarica, grahorica ili zelenog povrća polako se probavlja i tijelo opskrbljuje kontinuiranom dugotrajnom energijom.
Niz ranije spomenutih namirnica, poput voća i povrća, mahunarki i žitarica sadrže kompleksne ugljikohidrate, uz proteine i vlakna.
- Zobene pahuljice - mnogima najdraže žitarice koje možete pripremiti na stotine načina.
- Špagete od bundeve ili tikvica - jednostavna i zdravija zamjena za tjesteninu.
- Slatki krompir - ukusan izvor kompleksnih ugljikohidrata bogat i vitaminom A i kalijem.
- Integralna tjestenina, hljeb ili krekeri - primjeren izvor kompleksnih ugljikohidrata kojem uvijek dajte prednost pred istim namirnicama od bijeloga brašna.
Dodatni savjet: Pijte puno vode
Poznato vam je ono da često, kad mislite da ste gladni, zapravo ste žedni. Stoga, kad osjetite glad, a nije vam vrijeme obroka, prvo popijte čašu vode i dajte organizmu malo vremena da shvati da je zatomljivanjem osjećaja žeđi, iščezla i glad.
Obratite pažnju šta i kad jedete i pravilnim izborima smanjite rizik od konstantne gladi koja lako dovodi do kalorijskog suficita i debljanja.