navbar

COOLSTYLE

faktor
search
search
search
Dobro je znati

Stručnjaci za prehranu objasnili šta unosite u organizam ako jedete tunjevinu iz konzerve

Studija koja je provedena na Univerzitetu u New Yorku, čiji su rezultati objavljeni u časopisu Food and Function, upozorava na količinu cinka u konzerviranoj tunjevini

AUTOR: Faktor
Objavljeno: 16.11.2024. u 22:36
get url
text
Ako i vi spadate među osobe kojima je omiljeni lagani obrok tunjevina iz konzerve sa rižom, tjesteninom ili salatom, imamo loše vijesti.
Naime, samo jedna konzerva tunjevine u sebi sadrži 18.11 mikrograma žive, dok je dozvoljen maksimalni unos žive je 1.6 mikrograma po kilogramu tjelesne mase i to sedmično.
Zato vodite računa da konzerviranu tunjevinu ne konzumirate previše.
Studija koja je provedena na Univerzitetu u New Yorku, čiji su rezultati objavljeni u časopisu Food and Function, upozorava na količinu cinka u konzerviranoj tunjevini.
- Povećanje propustljivosti crijeva nikako nije dobro jer to znači da jedinjenja, koja ne bi trebalo da uđu u krvotok, mogu tu da dospiju. Ovo stanje zove se "sindrom propusnog crijeva" i može da izazove multiplu sklerozu. U suštini dolazi do oštećenja imuniteta zbog materije koje organizam apsorbuje kroz propusna crijeva - objašnjava vodeći naučnik studije Gretchen Mahler.
Povišen nivo cinka u organizmu manifestira se kroz povraćanje, mučninu, gubitak svijesti i visoku temperaturu, a velike količine u organizmu mogu prouzrokovati pad željeza i glukoze.
search icon
prikaži komentare (0)
POVEZANO