navbar

COOLSTYLE

faktor
search
search
search
Predkliničko istraživanje

Tabletu koja ubija rak testiraju na ljudima: "Revolucionarna" pilula mogla bi uništiti sve vrste tumora

Predkliničko istraživanje koje se provodi u Sjedinjenim Američkim Državama iznjedrilo je tabletu koja "ubija rak", odnosno koja "uništava" krute tumore, a zdrave ćelije ostavlja netaknute.

Objavljeno: 02.08.2023. u 08:42
get url
text

Tableta kodnog imena AOH1996 razvija se već 20 godina, a napada kancerogenu varijantu jezgrinog antigena proliferirajućih ćelija (PCNA), bjelančevine koja je smještena u jezgri ćelija u proliferaciji, piše Sky News.

U svojoj mutiranoj formi, PCNA je "ključna" za umnožavanje DNK i popravljanje svih "tumora u ekspanziji".

City of Hope, jedna najvećih istraživačkih i zdravstvenih organizacija u SAD-u, razvija tabletu AOH1996.

- Podaci sugerišu da je PCNA koja se nalazi u ćelijama raka unikatno drukčija i to nam je omogućilo da osmislimo lijek koji isključivo napada PCNA u ćelijama raka - rekla je profesorica Linda Malkas, jedna od naučnica koja radi na tableti.

- Naša je tableta poput mećave koja zatvori ključno čvorište na aerodromu. Ona prizemlji sve zrakoplove koji nose ćelije raka - ustvrdila je Malkas.

Iako su inicijalni rezultati spomenutog istraživanja obećavajući, ono je za sada pokazalo samo da tableta AOH1996 može onemogućiti rast tumora u ćelijskim i životinjskim modelima.

U toku je prva faza kliničkih ispitivanja na ljudima.

Tableta je učinkovito liječila ćelije koje su izvedene iz rakova dojke, prostate, mozga, jajnika, grlića maternice i pluća.

Ranije se smatralo da se PCNA ne može napadati lijekovima. Medicinska se zajednica nada da bi pozitivan ishod istraživanja mogao dovesti do razvoja personaliziranih lijekova protiv raka.