navbar

COOLSTYLE

faktor
search
search
search
Trajna šteta

Upozorenje doktora: Jutarnja čaša tople vode s limunom loša za zube, a ne potiče ni probavu

Navika koju su popularizirale Beyonce i Jennifer Aniston možda baš i nije toliko zdrava. Mnogi dan započinju ispijanjem čaše tople vode s limunom jer vjeruju da je to dobro za jetru i potiče probavni sistem. 

Objavljeno: 12.07.2023. u 08:11
get url
text

Međutim, doktori upozoravaju da postoji malo ili nimalo medicinskih dokaza da to ima smisla, kao i da to zapravo može naškoditi našim zubima.

- Topla voda i limun se pogrešno prodaju kao lijek za sve bolesti. Alarmantno je koliko taj napitak može naštetiti zubima. I treba znati da je šteta u mnogim slučajevima trajna i ne može se poništiti - kaže stomatologinja Hannah Woolnough, glasnogovornica Britanskog stomatološkog udruženja.

Stomatolog Nilesh Parmar za Daily Mail ističe da sumnja da je baš ovo piće krivac za porast zubnog karijesa. Hirurg David Lloyd navodi da ne postoji ni dokaz koji ide u prilog izjavi da će ispijanje tople vode s limunom očistiti ili detoksicirati jetru.

- Da biste to napravili, morate prestati piti alkohol ili uzimati droge. To će, uz ispijanje dovoljnih količina vode u danu, održati jetru zdravom. Čaša tople vode s limunom to ne može postići - tvrdi on.

Gastroenterolog Steven Mann dodaje i da postoje tek oskudni dokazi da je voda s limunom pomoć za našu probavu.

- Voda s limunom je dobra samo za nadoknadu tekućine, ali to se svodi na vodu. Nadalje, ljudi osjetljivi na refluks otkrit će da će im topla voda s limunom pogoršati tegobe - pojasnio je.

Topla voda s limunom postala je popularna 1941. kada je američki dijetetičar Stanley Burroughs osmislio The Master Cleanser, dijetu koja je reklamirala tekuće čišćenje tim pićem kao prirodan način za ispiranje tijela od toksina, pesticida i drugih nečistoća.