Mnogi za prvi obrok u danu biraju pahuljice.
No, na tržištu su dostupne pahuljice više vrsta žitarica, pa se početnici teško mogu odlučiti koje su nutritivno najbolje i koje je najbolje odabrati.
Da bismo vam olakšali izbor, evo nekoliko karakteristika za najčešće korištene pahuljice: zobene, heljdine, kukuruzne, pšenične i ražene.
Pahuljice su upoređene prema nutritivnim vrijednostima i energiji koju sadržavaju. Podaci se odnose na količinu od 100 grama.
Prednosti koje se pripisuju zobenim pahuljicama su brojne: snižavaju holesterol, smanjuju rizik od razvoja kardiovaskularnih bolesti i karcinoma te snižavaju krvni pritisak i sprečavaju zatvor jer poboljšavaju i ubrzavaju probavu. Osim toga, smatra se da zobene pahuljice popravljaju koncentraciju, pomažu u borbi protiv depresije i dobri su za zdravlje zube, kostiju i živčanog sistema.
Najvrjedniji sastojak zobenih pahuljica zove se beta glukan koji je potvrđeno zaslužan za snižavanje holesterola.
Osim toga, zobene pahuljice sadrže vitamine E, B1, B2 te od minerala cink, selen, bakar, silicij i mangan te fitohemikalije koje imaju antioksidativno djelovanje, pa čuvaju ćelije od slobodnih radikala, krivaca za razvoj niza bolesti. Bogate su kalcijem, kalijem i magnezijem.
Heljdine pahuljice su bezglutenske pahuljice dobijene od punozrnaste žitarice heljde. Promoviraju zdravlje srca, pomažu u borbi protiv dijabetesa i sprečavaju probavne probleme i zatvor. Zbog visokog udjela antioksidansa, heljda se često svrstava i među supernamirnice.
Ono što heljdu ističe pred drugim žitaricama je jedinstven aminokiselinski sastav što omogućava posebnu biološku aktivnost ove namirnice. To uključuje utjecaj na snižavanje holesterola, antihipertenzijske utjecaje i poboljšanje probave.
Prilikom kupovine kukuruznih pahuljica pazite na njihov sastav. Naime, većina dostupnih je obogaćena šećerom, pa se njihova nutritivna vrijednost značajno umanjuje.
Kukuruzne pahuljice, bez dodataka nutritivno su bogat obrok koji je kalorijski umjeren, te nema pretjeranu količinu šećera u količini od 100 grama. Osim toga, kukuruzne pahuljice su bogate željezom i vitaminima A, B, C, D i E.
Ove pahuljice su bogate antioksidansima poput karotenoida, pigmenta koji pomaže u borbi protiv kardiovaskularnih bolesti i karcinoma.
Pšenične pahuljice sadrže visok udio proteina i vitamina B grupe te željeza, magnezija, fosfora, selena i cinka. Zbog niskog glikemijskog indeksa, što je posebno važno za dijabetičare i osobe koje se bore protiv pretilosti ili pokušavaju izgubiti viša kilograma.
Magnezij kojeg sadrže dobar je za zdravlje zuba i kostiju te potiče aktivnost enzima i regulira nivoe vitamina i minerala, poput bakra, vitamina D, kalija i cinka. Nadalje, selen dio je antioksidativnih enzima koji sprečavaju nastanak ćelijskih oštećenja i negativne učinke slobodnih radikala.
Raž je žitarica kojoj se pripisuju sljedeće zdravstvene prednosti: pomaže u mršanju, snižava opasnost od razvoja dijabetesa tipa 2 te sprečava nastanak žučnih kamenaca. Raž je bogata bezceluloznim polisaharidima koji imaju iznimnu sposobnost vezivanja vode te osiguravanje osjećaja sitosti.
Nadalje, raž poboljšava nivoe glukoze u krvi te smanjuje potrebu za inzulinskim odgovorom, a kod osoba s metaboličkim sindromom pomaže u smanjenju upalnih procesa.
Poređenjem nutritivnih vrijednosti jasno je da su razlike vrlo male te da svaka od ovih pahuljica ima neke prednosti pred drugima te da je odabir vrlo težak.
Kod osmišljavanja planova prehrane, nutricionisti uvijek savjetuju raznolikost u odabiru namirnica pa ćemo, analogno toj uputi, savjetovati da i prilikom odabira žitarica i pahuljica težite raznovrsnosti kako biste, unosom više vrsta žitarica iskoristili sve njihove nutritivne i zdravstvene potencijale.
Prilikom kupovine bilo koje vrste žitarica, pazite na njihov sastav te birajte one bez dodanih šećera, u kojem se nalaze 100 posto žitarice koje su navedene u nazivu proizvoda.