navbar

COOLSTYLE

faktor
search
search
search
Korisni savjeti

Evo kako možete zaštititi šape svog psa od vrućeg asfalta

Kako bi šape vašeg psa ojačale i bile otpornije na povrede, važno je da ga ipak vodite u šetnju po asfaltiranim i drugim tvrdim površinama onda kada nije previše vruće

AUTOR: Shallowford Animal Hospital
Objavljeno: 06.06.2024. u 19:19
get url
text
Dolaze nam velike vrućine, a šape vaših ljubimaca naći će se na udaru zagrijanih površina.
Svi smo svjedoci sve viših temperatura koje iz godine u godinu sve više opterećuju naše, ali i organizme naših pasa. Ljetne šetnje u društvu ljubimaca jedna su od omiljenih aktivnosti u ovo doba godine.
Međutim, postoje neke stvari na koje je potrebno pripaziti kada izlazite iz kuće.
Jedna od tih stvari svakako su vruće površine, najčešće asfalt, koji može ozbiljno ozlijediti šape vašeg psa. Za lakše razumijevanje ove opasnosti, usporedit ćemo asfalt s tavom u kojoj pečete jaja.
Naime, na vrlo visokim temperaturama, asfalt se može toliko zagrijati da je na njemu moguće ispeći jaje na isti način kao i u tavi na otvorenom plamenu. Opasnost za šapice vašeg psa još je veća ako se radi o štenetu jer oni imaju još nježnije šape od odraslih pasa.
Savjeti za zaštitu šapa
Prvi i najlogičniji savjet, dakako, jest da izbjegavate šetnje u najtoplije doba dana. Najbolje doba dana za šetnju ljeti svakako će biti rano ujutro ili kasnije navečer, kada se asfalt već polagano počeo hladiti.
Ako već nemate mogućnost izvesti psa u šetnju rano ujutro ili navečer, pobrinite se da, umjesto po asfaltu, hoda po travi. Odvedite ga na livadu ili u pseći park kako biste osigurali da njegove šapice ostanu zaštićene.
Kako bi šape vašeg psa ojačale i bile otpornije na povrede, važno je da ga ipak vodite u šetnju po asfaltiranim i drugim tvrdim površinama onda kada nije previše vruće. Njegove će šape na ovaj način dobiti tvrđi zaštitni sloj pa će ih biti mnogo teže povrijediti, piše Shallowford Animal Hospital.
Hidratizirajte šape svog psa svaki dan. To možete učiniti primjenom kreme ili ulja s vitaminom E, vazelinom, posebnim hidratantnim kremama namijenjenim psima ili voskom za šape.
Specijalizirane "cipele za pse"
Njegovanje šapa prevenirat će povrede, kao što su porezotine, ljuštenje ili pucanje šapa.
U današnje vrijeme sve je više trgovina koje prodaju specijalizirane "cipele za pse". Uistinu, ovaj izum jedan je od najboljih za zaštitu šapa vašeg psa.
Uostalom, i vi nosite cipele svaki dan iz istog razloga. Ono na što se morate pripremiti, jedino je to da će vašem psu trebati neko vrijeme da se na njih navikne.
Nakon svake šetnje, obavezno pregledajte šapice i uvjerite se da je s njima sve u redu.
Svakodnevna briga i provjeravanje zapravo je najbolji način da šape svog psa održite zdravima čak i u vrućim junskim danima koji slijede.
POVEZANO