navbar

COOLSTYLE

faktor
search
search
search
Novo istraživanje

Jedenje u ovo vrijeme povezano je sa značajnim debljanjem

Moderni društveni faktori, poput produženog radnog vremena, rada u noćnim smjenama i sveprisutne upotrebe elektronskih uređaja, doveli su do kasnonoćnog jedenja i deprivacije sna

AUTOR: Gloria.hr
Objavljeno: 31.05.2024. u 10:17
get url
text
Povremeni post je zaludio cijeli svijet obećavajući, ne samo mršanje, već i bolju kontrolu šećera u krvi.
I dok se mnogi još uvijek drže tradicionalna tri glavna obroka u danu, novo istraživanje naglašava važnost tajminga obroka, a ne samo sadržaja ili, drugim riječima, kada jedete može biti jednako važno kao i što jedete.
U društvu u kojem je svaka minuta bitna, ponekad je najbolje vrijeme za jedenje ono koje vam se uklapa u raspored, no pokušavate li smršati, nova studija sugerira da postoji određeno vrijeme u danu za jedenje koje bi moglo poremetiti vaše planove o mršanju.
Istraživanje provedeno na Univerzitetu Ewha Womans u Seulu, koje će u junu biti objavljeno u časopisu "The Journal of Nutrition, Health and Aging", imalo je za cilj istražiti kako vrijeme obroka i spavanje mogu utjecati na debljanje.
Iako se pokazalo da dovoljan odmor resetira tijelo, obnavlja ćelije i potiče ravnotežu hormona i metabolizma, istraživači su se zapitali bi li bilo suprotno da jedemo u vrijeme kada bismo trebali spavati.
- Moderni društveni faktori, poput produženog radnog vremena, rada u noćnim smjenama i sveprisutne upotrebe elektronskih uređaja, doveli su do kasnonoćnog jedenja i deprivacije sna, čime su pogoršali cirkadijalnu neusklađenost i povezane zdravstvene rizike - rekli su autori studije dodajući da cirkadijalna neusklađenost nastaje kad je prirodni unutrašnji sat tijela poremećen, često zbog navika kao što su buđenje i jedenje kasno noću.
Kako bi istražili ovu povezanost, naučnici su prikupili podatke iz velike studije i uključili 9.474 odrasle osobe, prosječne dobi od 54 godine.
Studija je uključivala detaljne statistike o učestalosti i vremenu obroka, kao i o udjelu kalorija u svakom pojedinom obroku. Također su pratili trajanje sna i usporedili ga s debljanjem. Pratili su ispitanike i tri i pol godine kasnije, a tijekom tog razdoblja nešto manje od 10 posto njih razvilo je pretilost. Rezultati nisu nimalo ohrabrujući za ljubitelje noćnih zalogaja. Oni koji su jeli poslije 21 sat imali su 20 posto veću stopu pretilosti, naročito ako su tada konzumirali veći dio ukupnog dnevnog kalorijskog unosa, a kasnonoćno grickanje utjecalo je više na muškarce i rizik da će postati pretili kod njih je porastao za 34 posto.
Žene su, pak, imale veću vjerojatnost nakupljanja sala na stomaku zbog kasnonoćnih grickalica, a bile su i u većem riziku od pretilosti ako su spavale manje od šest sati na noć.
Spavanje minimalno osam ili više sati za oba spola bilo je povezano s nižom stopom pretilosti. Zanimljivo je da su i muškarci i žene u prosjeku jeli više od četiri puta dnevno pa broj obroka ili epizoda jedenja nije utjecao na prekomjeran kalorijski unos. Naučnici su tako donijeli zaključak da nepravilne prehrambene navike i navike spavanja utječu na nivoe hormona koji mogu dovesti do pretilosti.
- Naše otkriće naglašava važnost izbacivanja loših noćnih prehrambenih navika i spavanje minimalno osam sati u prevenciji pretilosti - izjavili su naučnici. No, ima načina da se riješite takvih navika. Kvalitetu sna možete poboljšati tako da maknete pametne telefone iz spavače sobe te zatamnite i rashladite prostoriju.
A ako baš morate pojesti nešto prije spavanja ili usred noći, neka to bude zdravi zalogaj koji će vam pomoći da zaspete.
Orašasti plodovi, nemasni pereci i humus su odlična ideja za brzi zalogaj koji neće poremetiti nivo šećera u krvi. Drugi način je da popijete malo čaja od kamilice ili soka od višnje prije spavanja kako biste se opustili. Za kraj, pobrinite se da redovno tokom dana jer se u studiji pokazalo da su muškarci koji su jeli obilan ručak imali manji rizik da postanu pretili od onih koji su manje jeli za ručak, piše Gloria.hr.
POVEZANO