navbar

COOLSTYLE

faktor
search
search
search
Uz profesora Brašnjića

Čudesni Ajdin Osmanović već sa 12 godina puni dvorane: Kod kuće najčešće slušam bosanske sevdalinke

Ajdin Osmanović, dječak posebnog glasa i rijetko viđenog senzibiliteta, napunio je dvorane u Tuzli i Srebreniku gdje je u samo osam dana održao dva solistička koncerta. Iako je Ajdin na početku svoje pjevačke karijere, njegov profesor Jasmin Brašnjić kaže "da je to dječak koji se rađa jednom u stotinu godina".

Objavljeno: 05.12.2023. u 08:22
get url
text
Ajdin Osmanović
Ajdin Osmanović

Ajdin Osmanović rođen je 2011. u Tuzli, a živi u selu Duboki Potok kod Srebrenika. Učenik je sedmog razeda Osnovne škole "Duboki Potok", a paralelno pohađa osnovnu muzičku školu u Srebreniku. Odličan je učenik, sve predmete voli podjednako, ali ipak, najviše voli fudbal.

Ajdin Osmanović i Jasmin Brašnjić

- Ajdinov talenat za muziku sam primijetio na prvom času muzičke kulture. Osvojio me je svojom nježnom, a pomalo "zvonkastom" bojom glasa. Na tom času mi je uz pratnju na klaviru pjevao razne dječije pjesmice, koje je učio u nižim razredima, ali i po neku sevdalinku. Prilikom izvođenja tradicionalne bosanske sevdalinke sam zapravo osjetio da je to dječak koji se rađa jednom u stotinu godina - priča Ajdinov profesor i mentor Jasmin Brašnjić za Faktor.

Od tog prvog časa sa početka školske godine, dodaje Brašnjić, pa sve do februara 2023. godine tragao sam za načinom, dinamikom i tehnikom rada koja bi najviše odgovarala Ajdinovom vokalnom aparatu.

- Profesionalna posvećenost, podučavanje Ajdina pjevanju, krenulo je u februaru 2023. godine i evo, za par mjeseci, mi obilježavamo prvu godišnjicu našeg zajedničkog rada. Sa Ajdinom profesionalno radim najmanje tri puta u toku sedmice, a vježbamo dva do tri sata. Naravno u tom vremenskom okviru imamo vrijeme za pauze, priču i zezanje. Časovi uvijek počinju vježbama istezanja, zatim vježbama za disanje i korištenje zraka prilikom pjevanja, upjevavanjem i zagrijavanjem vokalnog aparata. Najviše vremena utrošimo na vježbe za kvalitet tona, obim i opseg, zatim artikulaciju i način izražavanja - pojašnjava Brašnjić.

Iako iza sebe ima veći broj nastupa, u Bosanskom kulturnom centru (BKC) u Tuzli, 16. novembra, Ajdin je održao svoj prvi solistički koncert, koji je premašio sva očekivanja. Nakon toga, 24. novembra, napunio je i dvoranu Centra za kulturu u svom Srebreniku.

- Poslije koncerata u Makedoniji i Srbiji mislio sam da ne može biti bolje. Na koncertu u BKC-u Tuzla sam se osjećao sretno i ispunjeno. Pjevao sam od srca, publika me pratila, pjevala sa mnom i uživao sam. Hvala Tuzlacima što su došli na moj prvi solistički koncert u Bosni i Hercegovini. U Srebreniku je bilo najljepše. Jedva sam čekao izaći na scenu. Bilo je tu puno mojih drugara, komšija, nastavnika i ljudi koje poznajem. Hvala im što su me za svaku pjesmu nagradili aplauzima i što su sa mnom pjevali. Poslije koncerta sam se osjećao predivno. Volim svoj grad - kaže Ajdin za Faktor.

Volim pjevati tradicionalne bosanske i makedonske pjesme i zabavnu muziku, priča nam Ajdin i kaže da kod kuće najčešće sluša bosanske svedalinke.

- Volio bih imati svoje pjesme. Gdje će me odvesti budućnost, to ne znam, ali znam da će moj profesor znati odabrati najbolje za mene - navodi Ajdin.

Profesor Jasmin Brašnjić kaže da već sada ima do detalja isplaniran Ajdinov muzički put, koji će, ističe on, biti jako težak.

- Samo da budemo zdravi i živi. Možda će zvučati subjektivno, ali za šest godina Ajdin će biti punoljetan, a ja ga sada vidim kao formiranu ličnost i jednog od najboljih regionalnih muških vokala. Trenutno, oko Ajdina sklapam jako kvalitetnu ekipu svojih najbližih, najiskrenijih, stručnih prijatelja iz različitih sfera života, koji će skupa sa mnom Ajdina voditi do cilja. Za 10 godina, Ajdin će imati svoj album. U Ajdinovim interpretacijama će moći uživati publika širom regiona. Za 10 godina Ajdina vidim kao "dvoranskog" pjevača i jako uspješnog, obrazovanog mladog čovjeka - zaključuje Brašnjić.

Kada nije na pozornici, Ajdin uživa u običnim stvarima, kao i sva ostala djeca.

- Uživam u druženju s drugarima, igramo fudbal, šetamo, vozimo se biciklima... Naravno, učim za školu, a kada je loše vrijeme, gledam TV - kaže Ajdin uz osmijeh.