navbar

COOLSTYLE

faktor
search
search
search
Pokrenuta istraga

FBI na nogama: Modni mogul godinama silovao mladiće i obećavao im karijeru?

FBI je započeo istragu nakon što je BBC otkrio da je bivši izvršni direktor modne marke Abercrombie & Fitcha (A&F) seksualno iskorištavao i zlostavljao muškarce na događajima koje je organizirao širom svijeta. Mike Jeffries i njegov britanski partner Matthew Smith već se suočavaju s građanskom tužbom zbog optužbi da su vodili operaciju trgovine ljudima u svrhu seksa.

Objavljeno: 17.01.2024. u 13:01
get url
text

VEZANI TEKST - Objavljeni novi dokumenti o najpoznatijem pedofilu na svijetu, kako su nabavljane djevojke, masaža je bila šifra za...

BBC je saznao kako FBI-jevi agenti sada šalju sudske pozive i razgovaraju s potencijalnim svjedocima. Jeffriesov odvjetnik odbio je komentarisati ove informacije. Više izvora potvrdilo je kako istragu vode FBI-jevi agenti specijalizirani za seksualne zločine i savezni tužitelji iz istočnog okruga New Yorka. 

U oktobru je BBC objavio dokumentarni film i niz podcasta u kojima su iznesene optužbe da su Jeffries i Smith iskorištavali mladiće za seks na događajima koje su organizirali u svojim rezidencijama u New Yorku i širom svijeta u luksuznim hotelima.

Osam muškaraca priznalo je za BBC da su prisustvovali tim događajima u gradovima uključujući London, Pariz i Marakeš između 2009. i 2015. godine. Tvrdili su kako bi se Jeffries i Smith upuštali u seksualne aktivnosti s njima ili bi ih "usmjeravali" da imaju seks jedan s drugim.

Dokumenti koje je pronašao BBC, uključujući karte za letove i itinerere događaja, otkrili su da je postojala visoko organizirana operacija koja je uključivala mrežu regruta i posrednika Jamesa Jacobsona. BBC je ušao u trag Jacobsonu, koji sada ima 70 godina, a koji je negirao bilo kakvu krivnju. 

BBC piše kako je Jacobson od njihovih novinara više puta tražio da se "nagodi", govoreći: "Izostavi moje ime i sve ću ti reći." Iz firme A&F poručili su kako su "zgroženi" navodnim ponašanjem svog bivšeg šefa. 

 Jeffries je 2014. odstupio s dužnosti nakon pada prodaje i otišao s mirovinskim paketom procijenjenim na oko 25 miliona dolara. 

Inače, Jeffries se smatra modernim utemeljiteljem A&F-a. Tokom svoja dva desetljeća na čelu od 1990-ih vodio je globalno širenje firme i stvorio ogranke brendova, uključujući Hollister i Gilly Hicks. Nakon istrage BBC-ja, A&F je optužen u građanskoj parnici za financiranje operacije trgovine ljudima u svrhu seksa koju su vodili Jeffries i Smith između 1992. i 2014. godine.

U tužbi se navodi kako je Jeffries dok je bio izvršni direktor seksualno zlostavljao više od 100 muškaraca te da su mladići bili manipulirani "krinkom kako će im se pružiti prilika da postanu modeli". Jeffriesov odvjetnik odbio je komentirati navode iz građanske tužbe.

-Sudnica je mjesto gdje ćemo se baviti ovim pitanjima - najavio je.