navbar

COOLSTYLE

faktor
search
search
search
"October Rain"

Izrael pokušava da ide na Evroviziju sa politički obojenom pjesmom

Izrael pokušava da na Evroviziji učestvuje s pjesmom koja sadrži političku poruku u vezi s incidentom 7. oktobra, što inače nije dozvoljeno, objavili su u utorak izraelski mediji.

Objavljeno: 27.02.2024. u 16:53
get url
text

Izrael namjerava da učestvuje na Evroviziji koja počinje 7. maja u Švedskoj s pjesmom pod nazivom "October Rain (Oktobarska kiša)" izraelske pjevačice Edena Golana.

Pjesma govori o izraelskim vojnicima koji su ubijeni u napadu Hamasa 7. oktobra.

Uprkos dobro poznatim uslovima za zemlje učesnice, pjesme sa političkim porukama budu diskvalifikovane za učešće na takmičenju, izraelski mediji navode da će Evropska radiodifuzna unija (EBU) razmotriti izraelsku pjesmu i odlučiti da li ispunjava ili ne ispunjava pravila takmičenja.

Ako EBU odbije prijavu s pjesmom "October Rain", Izrael će imati još jednu priliku da uđe u takmičenje sa drugom pjesmom.

Međutim, izraelska državna televizija KAN objavila je da Izrael neće promijeniti pjesmu čak i ako je EBU odbije te da se neće ni takmičiti na Evroviziji.

Izraelski predsjednik Isaac Herzog izjavio je da je važno da Izrael učestvuje na Evroviziji kako bi pokazao da je "talentovan, a ne samo pravedan".

U međuvremenu, u nekim državama, poput Irske, brojni umjetnici i političari zalažu se za diskvalifikaciju Izraela iz takmičenja ako pokuša da učestvuje sa pjesmom "October Rain".

La Zarra, marokansko-kanadska pjevačica koja je predstavljala Francusku na takmičenju 2023. godine, pozvala je da se Izraelu zabrani nastup na takmičenju.

U Švedskoj je 1.000 ljudi, uključujući poznate umjetnike i čelnike muzičke industrije, pokrenulo peticiju, tražeći da se "Izraelu zabrani učešće na takmičenju za pjesmu Evrovizije".

Lijeva stranka Podemos, koja podržava špansku koalicionu vladu, također je tražila da Izrael bude diskvalifikovan sa Evrovizije zbog neselektivnih napada na civile u Gazi.