navbar

COOLSTYLE

faktor
search
search
search
Odlazak velikana

Kolege o Edinu Panduru: Bio je veliki gospodin na sceni i kada se svjetla ugase

Vijest o smrti legendarnog Edina Pandura potresla je brojne pjevače i muzičare u našoj zemlji.

Objavljeno: 31.08.2021. u 17:21
get url
text

Naša muzička scena ostala je bez velikog pjevača, koji je ostavio neizbrisiv trag. Ostat će upamćen i po interpretaciji pjesme "Nek mirišu avlije", koja je postala dio tradicije obilježavanja Bajrama.

Rođen je u Mostaru gdje je i započeo svoju 50-godišnju muzičku karijeru, najprije u KUD Abrašević, zatim na takmičenju "Mladost Mostara". Na Radio Sarajevo 1965. godine je primljen za solistu zabavne muzike.

Bio je član sarajevske Opere i svirao trombon, te učestvovao na brojnim muzičkim manifestacijama, a radio je i kao muzički urednik, dirigent, kompozitor, aranžer i tekstopisac.

Neke od njegovih najpoznatijih pjesama su: "Cvjetala mi ruža na pendžeru", "Breza", "Majda", "Zaborav", "Cigane moj", "A duša boli", "Neka žive uspomene", "Zasvirajte tamburice"...

Pandur se povukao iz javnosti nakon što je doživio prvi moždani udar, a 2018. godine objavio je svoju posljednju pjesmu "O bijeli, tihi harem".

- Edo je jedan gospodin i umjetnik. Bio je izuzetno školovan pjevač i imao je jedan mostarski šmek u svom pjevanju i jedan gospodski gard. Imali smo u karijeri dosta zajedničkih koncerata i izuzetno sam ga cijenio i poštovao. On i Zekerijah Đezić imali su gospodsko pjevanje, koje je bilo manje komercijalno – kaže za Faktor Halid Bešlić.

Nazif Gljiva ističe da je Edin Pandur bio pjevač od kojeg su mnogi učili.

- Njegova smrt je veliki gubitak za bh. muzičku scenu. Velikan kakav se rađa jednom u 200 godina. Bio je veliki gospodin na sceni i kada se svjetla ugase. Edo je bio čovjek od kojeg su mnogi mogli učiti i koji je svoje znanje nesebično prenosio na mlađe – kazao je za Faktor Gljiva.