navbar

COOLSTYLE

faktor
search
search
search
Uspjeh

Na putu do Oskara: Film "Sevap/Mitzvah" osvojio nagradu publike u Italiji

Kratkometražni film "Sevap/Mitzvah" koji je u konkurenciji za Oskara, a na kojem je Sanela Diana Jenkins izvršni producent, Sabina Vajrača rediteljica, dobio je "Nagradu publike" na Internacionalnom filmskom festivalu Sedicicorto u Italiji.

Objavljeno: 16.10.2023. u 13:25
get url
text

Film je i do sada nagrađivan nekoliko puta. Osvojio je super prestižnu "Humanitas nagradu" u Santa Monici u Kaliforniji, što je najveća nagrada za scenarije nakon Oskara. Na internacionalnom festivalu "Flickers' Rhode Island Int'l FF" u Rhode Island-u 2023. godine, film je dobio nagradu žirija kao najbolji film koji ruši predrasude.

Također, na "Cordillera International Film Festivalu" u Nevadi ove godine dobio je nagradu žirija za najbolji film sa fokusom na žene.

Pored rediteljice Sabine Vajrače i izvršne producentice Sanele Diane Jenkins, u ekipi su producent Kerim Mašović i koproducent Ivo Kaunitz. Uloge na filmu tumače Helena Vuković, Magdalena Živaljić-Tadić, Emina Minka Muftić, Sanela Krsmanović-Bistrivoda, Snežana Vidović, Adnan Hasković, Muhamed Hadžović, Frano Mašković i Rijad Gvozden.

Tu su i organizacije i institucije koje su na razne načine učestvovale na stvaranju filma: Claims Conference New York City, Jevrejska organizacija La Benevolencija Sarajevo, Akademija scenskih umjetnosti Sarajevo, Fondacija za kinematografiju Sarajevo, Ministarstva kulture i sporta KS i Academy of Bosnia and Herzegovina Inc., New York City.

Film je snimljen prema istinitom događaju a radi se o sarajevskoj muslimanskoj porodici Hardaga koja je tokom Drugog svjetskog rata spasila jevrejsku porodicu Kabiljo. Nakon 50 godina, za vrijeme agresije na BiH, porodica Kabiljo spašava porodicu Hardaga iz opkoljenog Sarajeva.