navbar

COOLSTYLE

faktor
search
search
search
Porijeklom iz Libana

Najveća kolekcionarka visoke mode: Za najskuplju haljinu na svijetu dala 300.000 eura

Francuskinja Mouna Ayoub slovi za najveću kolekcionarku visoke mode na svijetu i ponosna je vlasnica više od 10.000 komada dizajnerske odjeće. Svaki komad koštao je od 50.000 pa sve do 290.000 eura.

Objavljeno: 04.10.2023. u 18:22
get url
text

Ova 66-godišnjakinja porijeklom iz Libana bila je udata za Nassera Al-Rashida, savjetnika saudijske kraljevske porodice s kojim ima petero djece, a utjehu zbog nesretnog braka pronašla je u kupovini dizajnerske odjeće.

Razveli su se nakon 18 godina braka, a Francuskinja je u nagodbi dobila 25 miliona dolara, nakon čega je napustila Saudijsku Arabiju i obogatila se ulažući u nekretnine i dionice.

 

 
 
 
 
 
View this post on Instagram
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by Ali Mahdavi (@alimahdaviparis)

Jednom je prilikom priznala kako godišnje troši više od milion funti na pariški haute couture, a svoje brojne modne komade često prodaje u dobrotvorne svrhe.

Vlasnica je najskuplje haljine na svijetu. Riječ je o zlatnoj Chanelovoj haljini iz 1966. godine koju je dizajnirao Karl Lagerfeld, a koštala je više od 300.000 eura.

 

 
 
 
 
 
View this post on Instagram
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by Décousu (@decousupodcast)

Kaže kako ima toliko garderobe da je morala kupiti još jedan stan u Monaku, gdje inače živi, kako bi u njega smjestila odjeću.

- Stvarno se gušim u Monaku. Kupila sam još jedan stan samo zbog odjeće - priznala je jednom prilikom te otkrila što je sve spremna učiniti za modu.

Naime, 2002. godine njena jahta udarila je u stijenu i počela tonuti, a ona se u panici ukrcala u čamac za spašavanje i sa sobom uzela haljinu Jeana Paula Gaultiera kako bi izgledala šik te torbu Louisa Vuittona u kojoj su se nalazili dragulji vrijedni 9,6 miliona dolara.

 
 
 
 
 
View this post on Instagram
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by MAURICE AUCTION (@maurice_auction)

 

Međutim, čamac se prevrnuo i pala je u vodu, a onda je ugledala torbu punu dragulja kako pluta.

- Zaronila bih za njom na dno okeana da je potonula, ali srećom torba je bila od nove lakirane kože pa je plutala. Skinula sam haljinu i doplivala gola do torbe - ispričala je Mouna Ayoub.