navbar

COOLSTYLE

faktor
search
search
search
Radio za brojne TV kuće

Nekada se strepilo od njegovih komentara: Gdje je i šta sada radi modni stilista Emerik Gudelj

Emerika Gudelja javnost u BiH pamti kao modnog stilistu i kritičara sa OBN-a, Nove TV i RTL-a.  

Objavljeno: 12.02.2023. u 16:33
get url
text

Osmišljavao je frizure i stajlinge za mnoge javne, TV i estradne ličnosti u BiH i Hrvatskoj, a posljednjih godina nema ga na malim ekranima. Danas je u Mostaru vlasnik frizerskog studija, ali i radio stanice.

U razgovoru za Faktor on je govorio da li planira povratak na TV, o svojim brojnim televizijskim angažmanima, kako su odjeveni političari i estradnjaci u BiH...

Vlasnik ste hercegovačkog radija Arena koji je sa radom počeo sredinom 2021. godine. Kako ste se navikli na rad na radiju i odakle ideja da pokrenete radio stanicu? Kako se zove emisija koju vodite i kakav je to tip emisije?

- Radio je moj prvi posao i prva ljubav u mom medijskom djelovanju. Još kao zagrebački student, 1997.godine radio sam na radiju u Zagrebu i tu je počela moja ljubav prema radiju. Tu sam "ispekao" osnove zanata. Nakon toga, 2001.godine prelazim na Novu TV. Tada sam mislio da je televizija stepenica više u karijeri, ali cijelo vrijeme radio je bio i ostao prva ljubav i tako je i danas. Oni koji su prošli isti ili sličan put znaju o čemu govorim. Regulator raspisuje konkurs za nove frekvencije 2000. godine, na koje se moja firma prijavila, dobijamo frekvencije i tada kreće priča radio Arene. Priključuju mi se kolegice Mirela Bunoza i Snježana Delić i, kako ste spomenuli, počinje era Arene. Osluhnuli smo puls slušatelja, formatirali priču i krenuli u osvajanje hercegovačkog etera. Sada već možemo reći da smo dobro procijenili i da radimo dobar posao, jer smo iz dana u dan slušaniji i prisutniji. Radim sadržaje koje volim. Pripremam i radijsko izdanje Red carpeta, formata koji sam radio na OBN-u dugi niz godina.

Godinama ste bili u ugostiteljskom biznisu i bili ste vlasnik kafića u Mostaru. Također, imate i frizerski studio. Kako ste zadovoljni ovim biznisima? Ko su klijenti Emerika Gudelja i ima li među njima poznatih ličnosti?

- Ugostiteljstvo je jedna moja faza koja mi se, moram priznati, nije svidjela, tako da sam to okončao, shvativši da to nije za mene i da mi odnosi puno energije. Frizerski salon je tu i dalje i ove godine u maju slavimo 22 godine njegovog postojanja. U Mostaru 10 godina, u Hrvatskoj 12. Klijenti su nam realizirane žene i muškarci koji žele individualni pristup, osobe koje imaju svoje karijere, znaju ko su, šta su i šta žele. Imamo divnu dugogodišnju klijentelu. Naravno, i nova klijentela nam svakodnevo dolazi. Ne spadamo u frizerski salon sa fotošopiranim fotografijama. Svoj posao znamo raditi, što dokazuje i 22 godine postojanja. Klijenti su to prepoznali. Moja dugogodišnja ekipa i ja smo na to jako ponosni. Mi imamo princip da svakog klijenta ili klijenticu tretiramo kao da su poznate osobe.

Svojevremeno ste učestvovali u brojnim šou-programima na televiziji OBN u svojstvu modnog stiliste i kritičara. Nedostaje li Vam televizija?

- Dugogodišnji rad na televiziji je ostavio puno lijepih uspomena kod mene, puno divnih ljudi sam upoznao radeći taj posao. Naučio sam puno toga. Radio sam na televiziji koja je imala reputaciju najbolje, tretman prema zaposlenicima je bio na svjetskom nivou. Tako da o tom razdoblju mogu reći sve u superlativu. Bilo je to zlatno doba televizije. Sretan sam što sam bio dio svega toga. Promatrajući sada iz drugog ugla televiziju u BiH danas, iskreno ću reći, ne nedostaje mi.

 

Također, bili ste voditelj i kritičar u popularnoj emisiji Shopping kraljica koja se emitirala na OBN-u krajem 2019. Je li Vam to bio posljednji angažman na televiziji? Postoji li mogućnost da nastavite rad u toj emisiji?

- Da, to je zadnje što sam radio na televiziji. Kao izrazito uspješan projekt pokazao se format Shopping kraljice. Trebala se snimati i druga sezona, no sve je stalo radi nesretne korone. Mogućnost nastavka naravno postoji. Volio bih biti dio tog projekta i u novoj sezoni, naravno ako budem pozvan.

Rad na projektima mi se sviđa, jer postoji vrijeme koje radiš, sve je unaprijed definisano. Stalni me angažmani u ovom trenutku ne interesuju.

Bili ste stilista za brojne javne, TV i estradne ličnosti. Koliko se danas bavite modom i sarađujete li sa nekim od njih još uvijek, ko su te ličnosti?

- Radio sam za brojne javne ličnosti u Hrvatskoj i BiH. Taj posao iziskuje puno vremena, a ja imam puno angažmana druge vrste, koje sam već spomenuo. Tako da danas odrađujem neke televizijske reklame, photo shootinge i sl. Od jeseni počinjem predavati na mostarskom Sveučilištu na studiju novinarstva Medijski aspekti mode i Pop kultura u medijima. Vremena je malo, a angažmana puno, tako da za rad sa estradom nemam baš vremena, iako mi ponekad malo nedostaje.

Ko su, po Vašem mišljenju, danas najbolje odjevene javne ličnosti u BiH, u sferi muzike, politike i televizije? Ko danas u BiH diktira modne trendove?

- Postoje pojedinci u svim spomenutim sferama koji drže do sebe i lijepo se odijevaju. Često vidim sjajno odjevene osobe na ulici, koje se uopće ne bave javnim poslom. S druge strane, mnoge javne osobe su poražavajuće odjevene. Estrada se trudi, jer im konkurencija nabija tempo, ali usuđujem se reći da ponuda odjeće i mladih domaćih dizajnera nikada nije bila bolja, a outfiti gori. Političari su, uz čast izuzecima, generalno jako loše stilizirani. Dokaz su da imati novca ne znači imati ukusa i stila. Ono što me kod televizija smeta, sudeći prema onome što gledamo, nijedna nema stilistu kao zaposlenika, tako da su im voditelji i voditeljice prepušteni sami sebi i lokalnim sponzorskim buticima, a to se itekako vidi. Tako da sve izgleda amaterski. Govorim o domaćim televizijama.

Kakvi će modni trendovi vladati u ovoj 2023. godini?

- Svjedoci smo nevjerovatnih promjena trendova i trendovi se mijenjaju nikad brže. "Krivci" za to su društvene mreže, tako da je nezgodno reći šta nas očekuje u sljedećoj sezoni, no svi ljubitelji trenda, zahvaljujući društvenim mrežama u par trenutaka mogu vidjeti smjernice aktuelnih trendova i stilova. Moj stav je da je u trendu ono što vam dobro stoji, da poštujete zadani dress code i da ste uredni i čisti. Nisam fan slijepog praćenja trendova, jer ono što je možda trenutni trend, ne znači da vam i dobro stoji. Budite svoji, uz maloprije spomenuta pravila. Bitno je da vi nosite odjeću, a ne odjeća vas.