navbar

COOLSTYLE

faktor
search
search
search
Šarolika lista

Ovo su kandidatkinje za "Hercegovku godine": Takmiče se frizerke, novinarke, umjetnice, doktorice...

Za ovogodišnje takmičenje u izboru "Hercegovke godine" pristiglo je ukupno 37.947 glasova.

Objavljeno: 30.11.2023. u 20:47
get url
text

Od toga je bilo 29.562 važećih i 8.385 nevažećih glasova, piše Jabuka.tv.

Svečana dodjela nagrada održat će se 14. decembra u Širokom Brijegu uz bogat kulturno-zabavni program i zakusku.

Dan nakon toga će svi glasovi od svake takmičarke biti objavljeni javno kao i prethodnih godina.

Ovo su kandidatkinje za "Hercegovku 2023:

Kristina Perić iz Mostara, glavna je urednica, novinarka i glavna istražiteljica portala Hercegovina.info već četiri godine. To su ujedno najplodnije godine u njenoj karijeri i tu je pokazala svoju hrabrost, energiju i ostvarila unutarnju potrebu da mijenja svijet i traži pravdu.

Eldina Kašić je iz Konjica. Završila je srednju medicinsku školu. Ima 21 godinu i svakodnevno provodi aktivnosti, kako za svoju zajednicu, tako i za cijelu BiH.

Po prvi put nominacija za Hercegovku godine stiže za jedan cijeli kolektiv. Riječ je o ŽKK Zrinjski 2010 - klubu koji pomjera granice uspješnosti iz godine u godinu, a 2023. je godina velikih uspjeha za Mostarske Plemkinje.

Marina Šimunović iz Mostara je rođena Mostarka, magistrica ekonomije i fitness trenerica koja u svom klubu "Vizija tijela" trenira žene svih uzrasta i pomaže im da steknu ponovo izgubljeno samopouzdanje i zavole svoj odraz u ogledalu.

Branka Perić je dama u pravom smisli te riječi. Rođena je 1953. godine. Upravni tehničar u penziji, đici u Mostaru. Teško je ne primijetiti Brankinu gracioznost, profinjen stil odijevanja i izrazito toplu narav koju upotpunjuje osmijehom. Uvijek vesela i pozitivne naravi. Jedina neostvarena želja joj je da svira harmoniku.

Mirjana Puljić je prije svega svestrana žena. Majka troje djece i supruga. Živi na Buni. Po struci ekonomist menadžer i menadžer za odnose s javnošću. S obzirom da za nju kao stručnjaka "nije više bilo mjesta" u državnoj instituciji, ona nije kukala već je "zasukala rukave" i sa svojom porodicom odlučila na djedovini otvoriti restoran u Blagaju. 

Dženana Dedić lider je u realizaciji projekata za zajednicu u kojoj živi. Dženana je osnivačica i direktorica Agencije lokalne demokratije Mostar. Komercijalistica sa više od 30 godina radnog iskustva u nevladinim i međunarodnim organizacijama na upravljanju projektima, budžetiranju i finansijama, a nakon dugogodišnjeg iskustva i dodatne edukacije na upravljanju projektima iz oblasti demokratije, ljudskih prava i lokalnog razvoja. Certificirana je ekpertica Vijeća Evrope za Evropsku oznaku izvrsnosti u lokalnoj upravi (ELoGE).

Antonela Musa završila je studij novinarstva na Univerzitetu u Mostaru te je dobitnica Rektorove nagrade za najbolje studente 2008/2009. Novinarstvom se bavi više od deset godina, a u svom radu, između ostalog, posvećena je pisanju pozitivnih priča o ljudima koji inspiriraju, motiviraju i potiču društvo na bolje sutra. Okušala se i kao voditeljica brojnih kulturnih manifestacija na području Ljubuškog.

Lidija Ratzlaff (Pandža) rođena je 1968. godine u Mostaru i otisnula se u svije, te 10 godina živjela i radila u Kanadi, a danas je sa prebivalištem u Houstonu, Texas USA. Diplomirani je inžinjer građevine po struci, influenserica, model, a prije svega uzorna supruga i majka. U njenoj biografiji navodi se kako je uspješna Hercegovka u tuđini. Ima 105.000 žena pratitelja na Instagramu.

Zorica Galić, diplomirana je profesorica predškolskog odgoja. Rođena je prije 46 godina u Mostaru gdje završava osnovnu i srednju školu. Godine 1997. završila je Pedagoški fakultet. Dvadesetpet godina radi kao odgajatelj u dječijem vrtiću. Živi u Mostaru, voli kreativnost, umjetnost, strastvena je sakupljačica kaktusa i sukulenata. 

Katarina Zovko Ištuk je mostarska pjesnikinja i slikarica, kojoj je pored porodice velika ljubav poezija i naravno njena Hercegovina koju je opjevala u bezbroj pjesama. Katarina je izdala zbirku pjesama, pod nazivom "Kako Lijepo Istina Stoji", a trenutno su u pripremi još dvije zbirke pjesama. Nominirana je jer je u bezbroj pjesama na najljepši način opjevala svoju Hercegovinu.

Za Danielu Žderić se slobodno može kazati da je lavica sa Neretve. Majka troje djece i supruga, a zahvaljujući njenoj stručnosti, usavršavanju i trudu u frizerskoj struci, u Metkoviću su žene s najljepšim frizurama.

Snježana Zovko rođena je 1965. u Mostaru. U rodnom gradu završava osnovnu školu i Gimanziju "Aleksa Šantić". Paralelno pohađa nižu i srednju Muzičku školu I. i II. stepena Odsjek violina u klasi prof. Vilka Jutta. Od 1983. angažirana je kao honorarna članica u Simfonijskom orkestru Mostar, a od 1. oktobra 1985. zasniva radni odnos na mjestu vođe drugih violina. Na Pedagoškom fakultetu diplomirala je 2007. i stekla zvanje profesorice njemačkog jezika i književnosti te profesorice hrvatskog jezika i književnosti. Dobitnica je Rektorove nagrade. Od 2005. direktorica je privatne Škole stranih jezika u Mostaru. Radila je i kao lektorica njemačkoj jezika na Filozofskom fakultetu u Mostaru. Od septembra 2016. obavlja dužnost direktorice Simfonijskog orkestra Mostar.

Zdravka Boras iz Posušje rođena 1971. u Posuškom Gracu. Kraljica je slastica, ponosna majka i baka svojim slasticama sladi Posušane, a i dalje. 

Ivana Erić Brajković ima 29 godina, rođena je i živi u Čapljini. Bachelor ekonomije - smjer marketing, već 12 godina radi kao profesionalni vizažist i kozmetičar. Njen rad u salonu ljepote je posvećen uskom području, te se specijalizirala za određenu problematiku. Uz svoj posao, aktivno se bavi poslom influencera, na društvenim mrežama.

Ana Marija Begić svoju zemlju promovira na najljepši način, a to je sportskim uspjesima. Pored svih osvojenih medalja, zaslužila je i onu ponosnog kraja "Hercegovka godine".

Branka Ljevak, rođena je 1997. godine u Mostaru. Majka je četverogodišnjeg sina Erica koji je bio i glavni motiv za pokretanje brenda Eki Peki Play. Branka se bavi proizvodnjom plastificiranih i didaktičkih interaktivnih knjiga za djecu. Upravo kroz odrastanje sina dobila je ideju da napravi neki zanimljiv, a poučan sadržaj kroz koji se djeca mogu igrati, a u isto vrijeme i razvijati svoje motoričke sposobnosti.

Biljana Glibo rođena je 1973. godine u Ričici (Uskoplje). Osnovnu školu završila je u Pajić Polju, a srednju muzičku u Sarajevu. Magistrirala je muzičku umjetnost na FPMOZ u Mostaru. Od 1993. živi i radi u Rami.

Nevenka Rezo rođena je 1955. na Blidinju/Rakitno. Majka četvero djece, baka devetero unučadi i prabaka jedne djevojčice. Rođena je na selu koje voli iznad svega i česta je tema u njenim pjesmama. Zaljubljena je u prirodu i starine te je i to opisala na poseban način u svojoj knjizi.

Dr. Mulija Džudža, specijalistica je za neurologiju i psihijatriju. Rođena je 1937. godine u Mostaru. Potječe iz stare mostarske građanske porodice. Medicinski fakultet i specijalizaciju završila je u Sarajevu i jedna je od najmlađih magistranata i doktora nauka u BiH. Na širokom području neurološke psihijatrijske struke pretežno se bavila problemima socijalne psihijatrije.

Majka je troje djece od kojih su dvoje ljekari specijalisti, a jedan specijalizirani dizajner za nakit i druge vrijednosne predmete.

 Na ovogodišnjem izboru za "Hercegovku 2023." nastupit će i pjevačica iz Hrvatske Zorica Andrijašević, poznatija kao Donna.