navbar

COOLSTYLE

faktor
search
search
search
Balkanski Cannes

Počelo online izdanje 26. Sarajevo Film Festivala

Svjetskom premijerom filma "Koncentriši se, baba" bh. reditelja Pjera Žalice je počelo 26. izdanje Sarajevo Film Festivala (SFF), koji će se ove godine, prvi put u njegovoj historiji održati u online formatu zbog pandemije koronavirusa.

Objavljeno: 14.08.2020. u 20:36
get url
text

Publika će do 21. augusta sve programe festivala moći pratiti putem online platforme ondemand.sff.ba.

- Imam ogromnu čast da moj film otvara SFF. Ova čast dešava mi se po treći put u životu. Znao sam da će biti drugačije, ali nisam mogao ni sanjati da će biti baš ovako- kazao je Žalica. 

Uoči premijere Žalicinog filma domaću i svjetsku publiku pozdravio je direktor SFF-a Mirsad Purivatra, a voditeljica ceremonije otvaranja je glumica Belma Salkunić.

VEZANI TEKST- Miro Purivatra: Razočaran sam kako se neke laži izgovaraju, ali nikad toliko da odustanem

- Pred nama je neobično izdanje SFF-a, zbog pandemije koronavirusa i njenih efekata koji su protresli na naše živote na način nezamisliv početkom ove godine. Još jednom se pokazalo da je kultura u trenucima krize najranjivija kada je riječ o njezinoj proizvodnji, al i najznačajnija kada je u pitanju održavanje temeljnih društvenih vrijednosti. I opet, to ne vrijedi samo lokalno. Upravo u trenucima kada se presijecaju veze i podižu barijere između ljudi i zemalja, kultura mora ostati jedna od ključnih poveznica u globalnim okvirima- kazao je Purivatra. 

Ovogodišnji program SFF-a u 14 festivalskih programa donosi 187 filmova iz 56 država. Čak 44 filma će na našem festivalu imati svoje svjetske premijere, a osam filmova svoje međunarodne premijere.

Za nagrade Srce Sarajeva u takmičarskim programima takmičit će se 49 filmova. U četiri takmičarske selekcije – igranog, dokumentarnog, kratkog i studentskog filma čak 29 filmova će zabilježiti svjetsku, šest međunarodnu, dva evropsku, 11 regionalnu i jedan bosanskohercegovačku premijeru.

{$galerijaFotografija}

Selektorica Takmičarskog programa igranog filma Elma Tataragić u program je uvrstila osam filmova, od kojih će četiri imati svjetsku, jedan evropsku, a tri regionalnu premijeru, dok je selektorica Takmičarskog programa dokumentarnog filma Rada Šešić selektirala 16 filmova - osam će u Sarajevu zabilježiti svjetsku, dva međunarodnu, jedan evropsku, četiri regionalnu, a jedan bh. premijeru.

U Takmičarskom programu kratkog filma prema odluci selektorice Elme Tataragić ove godine će biti 10 filmova - sedam će imati svjetsku, jedan međunarodnu, a dva regionalnu premijeru.

Selektorica Takmičarskog programa studentskog filma Asja Krsmanović u program je uvrstila 15 filmova, od kojih će 10 imati svjetsku, tri međunarodnu, a dva regionalnu premijeru.

Program obuhvata filmove i autore iz Albanije, Armenije, Austrije, Azerbejdžana, Bosne i Hercegovine, Bugarske, Hrvatske, Kipra, Grčke, Gruzije, Mađarske, Kosova*, Sjeverne Makedonije, Malte, Moldavije, Crne Gore, Rumunije, Srbije, Slovenije i Turske.

Festivalska publika također će imati priliku pogledati i mnoge prateće sadržaje, kao što su Masterclass razgovori s pet renomiranih filmskih stvaralaca, ovogodišnjim dobitnicima Počasnog Srca Sarajeva Madsom Mikkelsenom i Michelom Francom, Michelom Hazanaviciusom, Bérénice Bejo i Rithyjem Panhom.

 

_DSC2929 copy.jpg
1 od 9
left-arrowright-arrow