navbar

COOLSTYLE

faktor
search
search
search
Izgubio ključnu parnicu

Princ Andrew suočit će se s građanskim slučajem seksualnog napada

Princ Andrew nije uspio dobiti građansku parnicu u kojoj je pokušao osporiti da je seksualno napastvovao Virginiju Giuffre dok je bila maloljetna.

Objavljeno: 12.01.2022. u 19:29
get url
text

Kako javlja BBC, američki sudija Lewis A. Kaplan s Okružnog suda u New Yorku odbacio je žalbe princa.

Giuffre, nekad Virginia Roberts, tvrdila je da ju je princ zlostavljao kad je imala 17 godina. Njen slučaj povezan je sa zloglasnim seksualnim prijestupnikom Jeffreyjem Epsteinom te njegovom partnericom i pomoćnicom Ghislaine Maxwell.

Epstein je počinio samoubistvo u augustu 2019. prije suđenja zbog optužbi za seksualnu trgovinu i zlostavljanje maloljetnica.

Maxwell je optužena 29. decembra, između ostaloga zbog pribavljanja maloljetnih djevojaka za Epsteinove seksualne potrebe. Giuffre je tvrdila da je princa Andrewa upoznala preko Epsteina. No, princ je poricao optužbe.

Njegovi advokati kazali su da bi slučaj trebao biti odbačen, navodeći ugovor iz 2009. koji je potpisala s Jeffreyjem Epsteinom.

Advokati princa tvrdili su da je Giuffre tada pristala na sudu da neće tužiti nikoga drugog povezanog s Epsteinom kada je podmirila svoj zahtjev za odštetu protiv Epsteina. No, njujorški sudija odlučio je da se njena tužba mora saslušati.

U sudskim dokumentima Giuffre je navela da je bila žrtva seksualne trgovine i zlostavljanja od milijardera Epsteina. On ju je nudio drugim moćnim muškarcima.

Princ Andrew, drugi sin kraljice Elizabete, rekao je u intervjuu za BBC Newsnight 2019. kako se ne sjeća da je ikada sreo Virginiju Giuffre, a njen iskaz o njihovom seksu "nije se dogodio".

Tokom saslušanja koje se održalo virtualno, sudije su kazale da je vojvoda od Yorka "potencijalni optuženik" kako je definirano sporazumom te bi slučaj "trebao odbaciti".

Za princa Andrewa ta odluka znači da mu slijedi građanska parnica zbog seksualnog zlostavljanja na američkom sudu, što je svim mogućnostima do sada pokušavao izbjeći.