navbar

COOLSTYLE

faktor
search
search
search
Talentovani pjevač

Sidik Šabanović: Ako uspijem na estradi, nikada neću zaboraviti farmu i krave

Dvadesetjednogodišnji Sidik Šabanović nepune tri godine bavi se muzikom, a nastupima u muzičkim takmičenjima stekao je simpatije publike u našoj zemlji.

Objavljeno: 28.03.2021. u 10:02
get url
text

Ovaj skromni Visočanin sebe još smatra amaterom, koji tek treba da pokaže koliko zna i vrijedi.

- Glavni krivac što sam se počeo baviti muzikom je moj profesor Admir Šatara. U porodici se niko nije bavio muzikom. Glas sam možda naslijedio od rahmetli dede Edhema Šabanovića koji je bio efendija, a koji je bio poznat po učenju ilahija. S profesorom sam počeo pomalo pjevati na sijelima, a onda sam odlučio da vidim kako pjevam i prijavio sam se na "Zvijezda možeš biti ti". Prošao sam audiciju i stigao do finala. To je bilo veliko iskustvo za mene. Svim mladim pjevačima bih preporučio da prvo odu na  ZMBT, pa onda tek na "Zvezde Granda" – kaže Sidik Šabanović koji je završio perzijsko-bosanski koledž u Lješevu. 

Naime, kako pojašnjava, takmičenje "Zvezde Granda" su skroz druga dimenzija i veći nivo. To je iskustvo koje svako treba doživjeti.  

- Na online audicijama je bio ogroman broj kandidata i, iskren da budem, nisam se nadao ni da će me zvati. Ipak su me pozvali i prošao sam završnu audiciju i evo prošao sam već dva kruga u najboljem muzičkom takmičenju u regionu. Mentor mi je Aleksandar Milić Mili, a iako sam imao priliku da ga zamijenim, ostali smo skupa. Svi su mi govorili da uzmem Dragana Stojkovića Bosanca, ali sam ipak zadržao Milija. Bosanac je tada obećao da će mi pomagati i to ispunjava. Održao je riječ i ovom prilikom želim da mu se puno zahvalim za sve – kaže Šabanović, koji ističe da mu je uzor kralj narodne muzike Šaban Šaulić. 

{$galerijaFotografija}

Visoko se uvijek moglo pohvaliti dobrim pjevačima. Trenutno najpopularniji iz ovog grada je Enes Begović, a slijede ga Armin Muzaferija, Amir Begović, Memnun Muzaferija, Naida Bešlagić... 

- Amir Begović mi je prijatelj, a njegov amidža Enes mnogo mi je pomogao prilikom učešća u ZMBT-u jer mi je ustupio matrice za svoje hitove. Još ga nisam upoznao, ali kada se to desi, mnogo ću se zahvaliti za pomoć. Znam i Armina i Memnuna Muzaferiju. Mi Visočaci uvijek se držimo skupa, ali smo spremni pomoći i drugima – nastavlja Šabanović. 

Uz muziku, Sidik gaji veliku ljubav prema stočarstvu. Njegova porodica već šest godina u vlasništvu ima farmu krava koja se polako, ali sigurno širi. 

- Prije stočarstva bavili smo se trgovinom i držali smo samoposluge. Međutim, prije sedam godina kada su došli veliki tržni centri, zatvorili smo ih, sve rasprodali i odlučili investirati u farmu. Krenuli smo sa šest krava, a sada imamo nekih 47 grla. Naravno, nema stajanja i idemo dalje. Na farmi pored mene radi babo Nijaz, amidža Mahir i nana Behidža. Sin sam jedinac i od samog početka sa nekih 15 godina počeo sam raditi na farmi. Radeći oko krava odmarao sam mozak za školu. Sada sam energiju usmjerio samo na farmu i pjevanje.

Ako uspijem na estradi, posvetit ću se pjevanju, ali nikad neću zaboraviti farmu.  Farma me dovela da imam priliku da pjevam. Ona je i dalje glavni posao i izvor prihoda i to se nikada ne zaboravlja. Krave su mi omogućile da pjevam i ako uspijem, onda ću dvojicu-trojicu radnika zaposliti da pomažu porodici. Rad na farmi nije lagan, ali kada nešto voliš, ništa nije teško. Ustajem svaki dan u sedam sati i radimo do 12.30, a onda odmaramo do 19 sati i opet se vraćamo na farmu, gdje radimo do ponoći – pojašnjava Sidik. 

 

sidik farma 20.jpg
1 od 6
left-arrowright-arrow