navbar

COOLSTYLE

faktor
search
search
search
Korisni savjeti

Slijedite ova pravila i naučite kako savršeno skuhati i oguliti jaja

Iako se kuhanje jaja čini kao kulinarski zadatak za potpune početnike, većina ljudi zapravo improvizira prilikom pripreme ove zdrave i hranjive namirnice. Slijedeći pravila koja vam donosimo, jaja će svaki put biti savršeno skuhana i lako se guliti, piše dnevnik.hr

Objavljeno: 17.06.2023. u 17:36
get url
text

Pazite na pukotine u ljusci

Kuhanje jaja na visokoj temperaturi nije preporučljivo. Čak će i najmanje pukotine na visokoj temperaturi uzrokovati prolijevanje bjelanjaka. Zato pregledajte svako jaje prije kuhanja, a kako se ne bi razbilo prilikom stavljanja u posudu, koristite kašiku ili neko slično kuhinjsko pomagalo.

Ne kuhajte jaja direktno iz frižidera

Ako se pitate kako kuhati jaja da ne puknu, nemojte ih stavljati direktno iz frižidera u kipuću vodu. Jako ohlađena jaja neće dobro reagirati na naglo zagrijavanje, pa će ljuska popucati. 

Najbolje je izvaditi jaja iz frižidera barem 10-ak minuta prije kuhanja kako bi se ugrijala na sobnoj temperaturi.

Birajte starija jaja

Kuhanje jaja može izgledati drugačije ovisno o tome koliko su jaja svježa. Svježa jaja imaju nešto niži pH zbog čega ih je teže oguliti. Kako jaje stari, ugljikov dioksid izlazi kroz pore na ljusci i sadržaj unutar ljuske postaje manje kiseo, zbog čega se starija jaja lakše gule. Idealno je kuhati jaja stara 10-ak dana.

Započnite kuhanje u hladnoj vodi

Iako mnogi jaja stavljaju u vodu tek kad ona zavrije, zapravo ih trebate položiti u hladnu vodu. Stavite li jaje direktno u kipuću vodu, bjelanjak će ispasti gumenast. Također, naglo zagrijavanje može uzrokovati puknuće ljuske.

Dodajte kašičicu soli ili sode bikarbone

U doticaju sa soli i sodom bikarbonom bjelanjak se stvrdne, što će zatvoriti eventualne rupice na ljusci i spriječiti curenje bjelanjka.

Meko ili tvrdo kuhana jaja

Sigurno su se mnogi od vas pitali koliko dugo kuhati jaja, ovisno o tome želite li meko ili tvrdo kuhana jaja. Postupak kuhanja je isti – stavite jaja u hladnu vodu, dodajte kašičicu soli ili sode bikarbone i čekajte da voda zavrije. Ako želite meko kuhana jaja, odnosno kremasti žumanjak, nakon vrenja ih kuhajte još šest minuta, a želite li tvrdo kuhana jaja, kuhajte ih 10 – 12 minuta.

Ako pak želite potpuno tekući žumanjak, tada u zakuhanu posoljenu vodu spustite jaje u posudu kašikom  pustite da kuha četiri minute, ako su manja jaja u pitanju, ili 5 – 6 minuta, ako kuhate veća jaja. Nakon toga jaje izvadite i stavite na stalak za jaje. Odrežite ili očistite vrh ljuske, malo posolite i popaprite po želji i možete jesti kašikom ili močiti hljeb.

Izbjegnite prekuhavanje

Ponekad tvrdo kuhana jaja znaju imati bezopasnu, ali oku neugodnu zelenu ovojnicu oko žumanjka. To se događa zbog reakcije sumpora iz bjelanjka i željeza iz žumanjka do koje dolazi kada se jaja kuhaju predugo ili na previsokoj temperaturi.

Kako biste to izbjegli, jaja kuhajte na slabijoj vatri te ne duže od 12 minuta.

Naučite pažljivo guliti jaja

Ako niste sigurni kako oguliti kuhana jaja, ovaj će vam savjet biti od velike koristi. Nakon kuhanja jaja prelijte hladnom vodom. Tako će se ona malo stisnuti i odvojiti od ljuske. Nakon toga jaje lagano lupajte o radnu površinu dok cijela ljuska nije razbijena.

Zatim jaje stavite između dlanova i nježno rotirajte dok se ljuska ne razlomi u sitnije komadiće. Skidanje ljuske nakon ovih koraka bit će brzo i jednostavno, a jaje će ostati čitavo i spremno za serviranje.