navbar

COOLSTYLE

faktor
search
search
search
Hrvatska

Vrhovni sud objavio zašto će Severininog sina vratiti ocu

Vrhovni sud Hrvatske objavio je anonimiziranu odluku o reviziji pravomoćne presude Županijskog suda u Splitu u slučaju starateljstva nad sinom Severine Vučković i Milana Popovića.

Objavljeno: 24.01.2024. u 18:18
get url
text

Odlukom Vrhovnog suda jučer je poništeno rješenje Županijskog suda u Splitu, kojim je odlučeno da sin, nad kojim roditelji imaju zajedničko starateljstvo, provodi ravnopravno vrijeme s oba roditelja, ali će boraviti s majkom.

Zato je sada na snazi ​​rješenje Općinskog građanskog suda iz novembra 2019. godine kojim je odlučeno da dječak živi sa ocem, a majka ga može posjećivati ​​dva puta sedmično i svakog drugog vikenda i za vrijeme praznika.

Prema odluci, sud je uvažio revizijski zahtjev Milana Popovića. Naveo je da Županijski sud u Splitu nije usmeno ispitao vještake na ročištu, iako je to izričito tražio.

Time je, prema odluci Vrhovnog suda, učinjena bitna povreda odredaba parničnog postupka. Vijeće Vrhovnog suda smatra da je učinjen propust upravo u činjenici da vještaci nisu saslušani na ročištu na Županijskom sudu u Splitu, te je presuda dijelom utemeljena na njihovom nalazu i mišljenju.

- Treba zaključiti da čim je jedna od stranaka zahtijevala da se vještak usmeno sasluša na ročištu i precizirala okolnosti pod kojima je ročište predloženo, bez obzira što je prethodno generalno izjavila da nema prigovora na nalaz i mišljenje vještaka bitne povrede odredaba parničnog postupka. Zbog toga je drugostepena presuda ukinuta i predmet vraćen na ponovno suđenje Županijskom sudu u Splitu - navodi se.

Vrhovni sud smatra da ova povreda proizilazi iz činjenice da je drugostepeni sud selektivno prihvatio nalaz i mišljenje vještaka, navodeći, između ostalog, da je zaključak navedenih vještaka da je roditelj sa kojim će dijete živjeti opredijeljen za da li je tužilac nejasno.

- Međutim, nejasnoće u nalazu i mišljenju vještaka ne otklanjaju se neprihvatanjem nejasnih dijelova nalaza i mišljenja na sudu, već dopunom vještačenja, i to, kako je propisano, usmeno na ročištu. Članom 261. stav 2. Zakona o parničnom postupku izričito je propisano, između ostalog, da se nejasnoće u nalazu veštaka otklanjaju ponovnim ispitivanjem vještaka, a ako to nije moguće, da će se vještačenje obnoviti. Sa istim ili drugim vještacima nalaz i mišljenje vještaka nije u skladu sa navedenim odredbama ZPP-a - dodali su.

Vrhovni sud je uputio i Županijski sud u Splitu kako da donese odluku.

- U nastavku postupka, drugostepeni sud će otkloniti opisanu bitnu povredu odredaba parničnog postupka usmenim saslušanjem vještaka na ročištu ako i dalje smatra da je za utvrđivanje odlučnih činjenica potrebno da obezbijedi vještačenje - naveli su, pišu 24.sata.hr.