navbar

COOLSTYLE

faktor
search
search
search
Pjesma o džamiji

Zejd Šoto: Jedva čekam 11. august da krenem u Istanbul i klanjam u Aja Sofiji

Turski predsjednik Recep Tayip Erdogan na svom Twitter profilu 22. jula objavio je pjesmu posvećenu džamiji Aja Sofiji, a među izvođačima ove numere je i bosanskohercegovački umjetnik Zejd Šoto.

Objavljeno: 02.08.2020. u 19:29
get url
text

Pjesma o poznatoj građevini ispjevana je na devet jezika. Tekst pjesme o Aja Sofiji napisan je na bosanskom, turskom, albanskom, arapskom, azerbejdžanskom, kurdskom, svahili, bengalskom i kirgiskom jeziku.

- Ovo je za mene velika čast. Prije mjesec dana autor same pjesme Yucel Arzen, poznati turski tekstopisac i kompozitor, pozvao me je da učestvujem u njenom nastajanju. Drago mi je da sam bio dio ove lijepe priče. U startu nisam znao da će ovo biti jedan veliki projekat iza kojeg je stala cijela turska država predvođena predsjednikom Recepom Tayipom Erdoganom. Kada sam dobio pjesmu bio sam oduševljen na prvo slušanje i krenuli smo u realizaciju – kaže za Faktor Zejd Šoto.

Od samog objavljivanja Šoto dobija čestitke sa svih krajeva planete.

- Ponosan sam što sam dio projekta. Jedva čekam 11. august da krenem u Istanbul i klanjam u Aja Sofiji. Prije nego što ljudi počnu komentarisati sva dešavanja treba dobro da prouče historiju ovog objekta. Aja Sofija je bila crkva, a sada je džamija. Mnogo je slučajeva u historiji ljudskog roda. Koliko je džamija u našem okruženju porušeno i učinjeno da se unište svi podaci da su ikada postojale – kaže Zejd Šoto.