navbar

COOLSTYLE

faktor
search
search
search
Dodijeljene nagrade

Zlatni globusi igranom filmu "Oppenheimer" i komediji "Uboga stvorenja"

Drama o naučniku J. Robertu Oppenheimeru "Oppenheimer" britanskog reditelja Christophera Nolana i gotička komedija o preminuloj ženi koju naučnici ožive "Uboga stvorenja" grčkog reditelja Yorgosa Lanthimosa trijumfirali su na dodjeli nagrade Zlatni globusi koja se u nedjelju navečer održala u Los Angelesu.

Objavljeno: 08.01.2024. u 08:55
get url
text

"Oppenheimer" je proglašen najboljim dramskim igranim filmom, a "Uboga stvorenja" najboljom komedijom ili mjuziklom.

Zvijezda "Oppenheimera" Cillian Murphy osvojio je nagradu za najboljeg glumca za ulogu J. Roberta Oppenheimera, dok je Emma Stone proglašena najboljom glumicom u filmskoj komediji ili mjuziklu, prenose svjetske agencije.

Zlatni globus za najbolju glumicu u drami osvojila je Lily Gladstone za ulogu u filmu "Ubojice cvjetnog mjeseca", dok je za najboljeg glumca u komediji proglašen Paul Giamatti za ulogu u filmu "The Holdovers".

Za najboljeg reditelja proglašen je Christopher Nolan za režiju "Oppenheimera", a Robert Downey Jr., koji je u tom filmu glumio Oppenheimerovog neprijatelja, osvojio je nagradu za najboljeg sporednog glumca.

Da'Vine Joy Randolph osvojila je Globus za najbolju sporednu glumicu u filmu "The Holdovers".

Za najbolji strani film proglašena je francuska drama "Anatomija pada", koja je dobila i nagradu za najbolji scenarij.

Za najbolji animirani film nagradu je, pak, dobio "Dječak i čaplja".

"Nasljeđe" je proglašeno najboljom dramskom serijom, a serija o problemima koji muče vlasnike uspješnog restorana "The Bear" najboljom komedijom.

Dodjela Oscara održat će se 10. marta.