navbar

COOLSTYLE

faktor
search
search
search
Uređena zemlja

U Danskoj patronažne sestre nakon porođaja porodicama kuhaju ručak i peru veš

U Nizozemskoj i Danskoj svaka majka ima zakonsko pravo na pomoć kraamzorga, odnosno njegovatelja tokom prve sedmice nakon porođaja.

Objavljeno: 08.11.2023. u 15:55
get url
text
Porodilja i beba
Porodilja i beba

Ti profesionalci pružaju širok spektar pomoći, pa tako pomažu oko dojenja, hranjenja, higijene i opće brige za majku i bebu.

Njegovatelj posjećuje novopečene roditelje svakodnevno, minimalno jedan dan, a maksimalno deset dana, nudeći ne samo praktičnu pomoć već i emocionalnu podršku dok se porodica prilagođava na život s novorođenčetom.

Kraamzorg, ili njegovatelj nakon porođaja pruža podršku majkama i njihovim bebama, nešto poput patronažne sestre u Bosni i Hercegovini.
Sistem kraamzorga ima historijske korijene u tradiciji kućnih porođaja i tokom godina je postao formalan i profesionalan sistem podrške.

Njegovatelji prolaze kroz teorijsku i praktičnu obuku i redovno se usavršavaju kako bi bili u toku sa najnovijim praksama u pomoći za majke i bebe, a njihove usluge pokrivene su zdravstvenim osiguranjem.
Prisutnost kraamzorga u kući pruža utjehu i olakšanje novim roditeljima, ali i služi kao preventivna mjera pomažući u identifikaciji potencijalnih zdravstvenih problema ili znakova zlostavljanja i porodičnog nasilja.