navbar

COOLSTYLE

faktor
search
search
search
Uradite sami

Uz pomoć ovih proizvoda bez problema ćete ukloniti hrđu sa radijatora

Radijatori su često zapostavljeni u rutini čišćenja, iako direktno utječu na naše zdravlje.

Objavljeno: 12.02.2024. u 09:04
get url
text

Osim prašine, koju možda nećemo odmah primijetiti, trn u oku će zasigurno predstavljati hrđa, pogotovo ako imate bijeli radijator.

Vremenom ona će početi utjecati na kvalitet samog uređaja, odnosno koliko dobro grije prostoriju i kako stoji pričvršćen na zid.

Ako ste i u nekom naletu želje za čistoćom hrđu pokušali ukloniti samo vodom, vjerovatno ste ostali razočarani. Međutim, korisnici društvene mreže

Pinterest pronašli su odličan trik, a on se sastoji u dodavanju aluminijske folije.

Do hrđe dolazi kada metal radijatora prirodno reagira s kisikom i vodom. Obično se pojavljuje kao crvena ili narandžasta mrlja.

Iako je redovno čišćenje važno, ono ne zaustavlja uvijek pojavu hrđe kako vrijeme prolazi.

Slijedeći korake korisnika Pinteresta, svom radijatoru možete dati novi izgled uklanjanjem svih mrlja hrđe koje su se nakupile tokom godina.

Voda, aluminijska folija i salveta

Napunite posudu vodom, uzmite rolu aluminijske folije i salvetu. Kako biste uklonili zahrđale mrlje s radijatora, prvo provjerite je li isključen i hladan na dodir kako bi čišćenje bilo ugodnije.

Zatim, aluminijsku foliju zgnječite u par komada u obliku kuglice. Umočite ih u vodu, ali ih nemojte potapati. U suprotnom će voda kapati na pod ispod radijatora.

Čvrsto ribajte zahrđala područja folijom dok trag ne nestane. Ne zaboravite dobro osušiti radijator prije nego što ga ponovo uključite.

Pomoći će i kečap

Folija i voda stvaraju tvar koja se zove aluminijev oksid, a koja učinkovito djeluje protiv hrđe i uklanja je. Ako samo folija i voda nisu dovoljni, možda ćete imati više sreće ako smjesi dodate kečap. Dodavanje male količine kečapa ima iznenađujuće prednosti čišćenja.

Nanesite ga na zahrđalo područje i utrljajte koristeći foliju kao sredstvo za ribanje. Nakon toga obrišite radijator vodom i salvetom kako biste uklonili zaostali miris, a zatim ga osušite kao i obično. Kečap bi mogao djelovati razlažući ugljik koji se nalazi u zahrđalom metalu. U kombinaciji s folijom, djelotvorno uklanja hrđe.