navbar

COOLSTYLE

faktor
search
search
search
Egipat

Dvije piramide otvorene za javnost prvi put nakon više od 50 godina

Egipatski ministar za antikvitete Khaled el-Anany rekao je da je turistima nakon 54 godine dozvoljeno da posjete Savijenu piramidu i njenu satelitsku piramidu u kraljevskoj nekropoli Dahshur

Objavljeno: 13.07.2019. u 22:33
get url
text

Egipat je u subotu prvi put od 1965. godine za posjetioce otvorio dvije najstarije piramide, udaljene četrdesetak kilometara od glavnog grada Kaira.

Egipatski ministar za antikvitete Khaled el-Anany rekao je da je turistima nakon 54 godine dozvoljeno da posjete Savijenu piramidu i njenu satelitsku piramidu u kraljevskoj nekropoli Dahshur, koja je dio nekropole Memphis, koja je na UNESCO-ovoj listi svjetske baštine.

Savijena piramida, koja je izgrađena u doba faraona Sneferua, jedinstvena je po tome što ima dvije unutrašnje strukture.

El-Anany je rekao i da su u istom području egipatski arheolozi otkrili zbirku kamenja, gline i drvenih sarkofaga, od kojih su neki sa mumijama. Dodao je da su arheolozi pronašli i drvene pogrebne maske zajedno sa instrumentima za rezanje kamenja, koji datiraju iz kasnog perioda, od 664. do 332. godine prije nove ere.