navbar

COOLSTYLE

faktor
search
search
search
Ovo niste znali

Ko malo spava, često je gladan i još deset zanimljivosti o snu

Jedini sisavac, koji svojevoljno može odgađati san, je čovjek

Objavljeno: 13.12.2019. u 07:47
get url
text

Žene češće pate od nesanice od muškaraca. Poremećaj se, ističu naučnici, javlja u bilo kojoj životnoj dobi, iako je češća kod starijih osoba. Faktori nesanice su pojačan stres, depresija, male plaće, noćni rad, pa čak i sjedilački način života.

Pretpostavljamo da ste sve ovo o spavanju već znali, ali zanimljivosti vezane za san koje u nastavku donosimo, sigurni niste čuli:

- Jedini sisavac, koji svojevoljno može odgađati san, je čovjek. Manjak sna je i jedan od glavnih uzroka ekstremne pospanosti.

- Tjelesna vježba će vam pomoći ako ste pod stresom, ali i poboljšati kvalitet sna. Najbolja vježba za dobar san je svaka koja uključuje aerobne vježbe, te vježbe snage i joga.

- Spavanje na većim nadmorskim visinama zahtijeva vrijeme prilagođavanja. Smanjeni nivoi kisika smetaju snu, pa je potrebno oko tri sedmice da bi se organizam navikne na novo okruženje.

- Koliko je sna potrebno osobi, ovisi o godinama starosti. Novorođenče će tako spavati od 12-17 sati, malo dijete od 11-14, a optimalno trajanje sna kod odrasle osobe je od sedam do devet sati.

- U prosjeku ljudi spavaju oko osam sati tokom dana. Iz toga proizilazi da spavamo trećinu našeg života.

- Osoba koja dugo nije spavala može primijetiti simptome depresije, gubitka memorije, ali to stanje može dovesti i do razvoja bolesti.

- Čovjek se osjeća umorno i pospano najčešće oko dva sata ujutro ili 14 sati poslijepodne. Često je to uzrok onom osjećaju umora nakon jela.

- Većina osoba koje ne spavaju dovoljno mogu doživjeti veliku potrebu za hranom jer nivoi hormona leptina, koji kontrolira apetit, pada.

- Korištenje elektronskih naprava prije spavanja može spriječiti otpuštanje hormona melatonina, što će uzrokovati poteškoće sa snom.

- Do danas ne postoji naučni dokaz da životinje sanjaju dok spavaju, kako ti čine ljudi.

- Najveći sisavac na planeti, afrički slon, spava najkraće - samo dva sata. Planinski dabrovi mogu spavati i do 14 sati i tako su prvaci u snu. Paul Manger sa Univerziteta u Južnoj Africi, voditelj studije o navikama spavanja kod životinja debelokožaca, poput slona i nilskog konja, zaključio je kako slonovi mogu izdržati i do 48 sati bez sna Slon, koji može pojesti i do nekoliko stotina kilograma hrane dnevno, potroši tako puno vremena za hranjenje, što mu ne ostavlja dovoljno sati za san.