navbar

COOLSTYLE

faktor
search
search
search
Navijač sa ljiljanima

Admir Karabeg: Kada se Krajišnici naljute, bježite nam sa puta

Četrdesetčetverogodišnji Admir Karabeg iz Sanskog Mosta, koji živi i radi u Njemačkoj, više od dvadeset godina jedan je od najsrčanijih i najpredanijih navijača bosanskohercegovačkog sporta.

Objavljeno: 25.11.2022. u 19:33
get url
text

Sa zastavom sa ljiljanima putovao je širom svijeta i bodrio naše najbolje fudbalere, košarkaše, rukometaše, odbojkaše, boksere... Ovaj veliki zaljubljenik u sport i sam je nekada trenirao, a povreda ga je spriječila da ostvari dječački san o profesionalnom bavljenju sportom. Kako nije mogao sam to postati, strast prema sportu usmjerio je ka podršci našim najboljim ambasadorima u svijetu. Kako kaže, odavno je prestao brojati utakmice...

VEZANI TEKST - Navijači BiH ljuti zbog zabrane zastave s ljiljanima: Dušmani ne spavaju, krajnje je vrijeme...

- Bio sam na stotinama utakmica... Bodrio sam naše najbolje sportiste širom Evrope. Njemačka, Švicarska, Danska, Norveška samo su neke od brojnih zemalja u kojima sam sa ponosom isticao našu zastavu sa ljiljanima. Često sam zapostavljao svoje profesionalne i privatne obaveze, samo da bih bio uz naše Zmajeve. Susretali smo se i sa zabranama da unesemo ljiljane, ali uvijek sam pronašao način da se naša zastava vijori na tribinama i u dvoranama. Tako je bilo i na prvenstvu za košarkaše u Njemačkoj, ali su ljiljani opet bili na tribinama dvorane u Kelnu – kaže na početku razgovora Karabeg.

Iako je bio na stotinama utakmica, jednu će pamtiti do kraja života.

- Najdraža, ali ujedno i najtužnija utakmica mi je ona u Litvaniji. Tada smo slavili veliku pobjedu i plasirali se na SP u Brazilu, a onda smo nekoliko sati poslije saznali za tragičnu smrt Hasiba Mahmića, Vildana Pehlića i Almira Kasumovića. Bosna se u isto vrijeme radovala, ali i tugovala. Imam i veliku kolekciju dresova. Ona trenutno broji blizu 200 komada, a najdraži mi je od Senijada Ibričića. On je moj Sanjanin i veliki sportista i čovjek – nastavlja Karabeg.

Admir je sedam godina bio i predsjednik udruženja navijača "Ljuti Krajišnici".

- Krajišnicima sve možeš dirati osim države. Krajina je poznata po fascinantnoj Uni, po unikatnom Ostrošcu, po lijepom Cazinu, Bihaću, Velikoj Kladuši, Bosanskoj Krupi, Sanskom Mostu.. Ponosni su Krajišnici i na svoj inat, upornost, dobrotu, patriotizam, gostoprimljivost i otvoreno srce prema svima. Ljuti smo samo kada nas neko dira. Dosta smo i strpljivi, ali kada se Krajišnici naljute, bježite nam sa puta – govori Sanjanin sa adresom u njemačkom Duisburgu koji svaki slobodan trenutak koristi za dolazak u rodni Sanski Most u kojem mu žive roditelji.

{$galerijaFotografija}

Kao većina dječaka i Admir je maštao da jednog dana igra fudbal u nekom velikom klubu.

- Uvijek sam nekako bio u sportu. Pored fudbala tu je bio i kickbox. Povreda križnih ligamenata me je odvojila od daljeg treniranja, ali i dalje rekreativno igram fudbal i nađem vremena za teretanu. Uz sport moja velika ljubav je i muzika. Kao dječak sam svirao harmoniku, a već više od dvije decenije se bavim menadžerstvom i organizacijom koncerata širom Europe. Radim većinom sa najpoznatijim imenima estrade, kao što su Šerif Konjević, Šemsa Suljaković, Jana, Nihad Fetić Hakala, Đani, Mile Kitić… Sa mnogima od njih vremenom sam postao i prijatelj. Estrada i sport nekako idu zajedno i usko su povezani.

Upravo sa prijateljem Melvinom pripremam veliku novogodišnju gala večer u Štutgartu na kojoj će nastupiti Lapsus bend, Emelin Fetić, orkestar Aladina Nadarevića i DJ Gimi. Mnogo toga smo Melvin i ja planirali za narednu godinu, nekih desetak prvoklasnih zabava i sve to će biti odrađeno u režiji naše agencije Medo Events - kaže Karabeg.

Ovaj uspješni Bosanac je trenutno i vlasnik firme koja se bavi transportom širom Evrope.

- Imam smisao za različite biznise. Ništa nije došlo preko noći. Uložio sam mnogo truda i odricanja. Bio sam pokrenuo i svoj brend sa tekstilnim artiklima obogaćenim motivima naše domovine. Međutim, koronavirus je bio uzeo maha širom svijeta pa sam odlučio da taj biznis nastavim u neka bolja vremena - kaže Karabeg koji je poznat i po brojnim humanitarnim akcijama.

Admir Karabeg 24.11.2022
1 od 5
left-arrowright-arrow