- Imam osam godina, nisam naoružana i nemam ništa čime bih vas mogla povrijediti - riječi su koje je osmogodišnja Afroamerikanka naučila od svojih roditelja u slučaju da se zatekne u situaciji koja bi uključivala policiju.

Izgovara ih držeći ruke u zraku kako bi dodatno pokazala da ne predstavlja prijetnju.

Otkrio je to njen otac u razgovoru za Cut još prije tri godine na temu kako Afroamerikanci uče svoju djecu kako se suočiti s policijom u slučaju potrebe. "To je nešto što vježbamo u našoj kući", otkrio je otac osmogodišnjakinje.

Upravo je policajac presudio Afroamerikancu Georgeu Floydu čija je smrt potakla masovne proteste koji se trenutno odvijaju u toj zemlji.

- Iz nekog razloga crnci su uvijek bili meta policije - dodaje drugi otac koji je sudjelovao u snimanju za Cut.

 
 
 
 
 
View this post on Instagram
 
 
 
 
 
 
 
 
 

#blacklivesmatter #justiceforgeorgefloyd #georgefloyd #breonnataylor #ahmaudarbery #Cut #minneapolis #louisville

A post shared by Cut (@cut) on

- Prije nego što su postali policajci, ti ljudi su bili samo osobe. Osobe koje su sve svoje ideje, mišljenja i predrasude donijele sa sobom na taj posao - objašnjava svojoj djeci pred kamerama još jedna Afroamerikanka.

- Zašto bi neki policajac zaključio da si ti učinila nešto loše? - upitala je jedna majka svoju kćerku pred kamerama.

- Možda zbog boje moje kože - odgovara joj djevojčica u suzama.

Snimka stara tri godine podijeljena je na Instagramu Cuta prije nekoliko dana i dosad je pregledana više od tri miliona puta. Izazvala je brojne reakcije.

- Ovo me rasplakalo. Žao mi je, zaista mi je žao. Zaista boli vidjeti da u 2020. godini i dalje moramo učiti djecu druge rase kako da se ponašaju pred policajcima - samo su neki od komentara.