Umjesto da trčite za eliksirom mladosti, bilo bi dobro da pripazite na to prakticirate li neke navike koje bi vas mogle gurati u lošem smjeru.

Jedna studija s Harvarda ukazala je na to da je veći unos voća i povrća povezan s nižom smrtnošću, ali postoje i neke navike koje čine upravo suprotno, pospješujući vaše starenje.

Izlaganje suncu

Ako ste preplanuli, vjerojatno izgledate nešto mlađe i svježije, ali sunce zapravo ubrzava stvaranje bora i može dovesti do nekih gorih posljedica.

Sunčeve zrake mogu utjecati na vašu kožu. Kratkoročno, to može značiti da se morate boriti s opeklinama od sunca. Međutim, mogu postojati i dugoročne posljedice koje se razvijaju unutar kože, čak i ako ne dobijete nikakve opekline. Sunce prerano stari kožu. To se naziva fotostarenje, a može dovesti do raka kože. Znakovi fotostarenja su naboranost, pigmentacijske promjene, smanjenje elastičnosti kože, gruba i neujednačena tekstura kože, popucane kapilare oko nosa i prsa, crvenilo itd.

Konzumiranje gaziranih pića

- Konzumacija zaslađenih gaziranih pića mogla bi ubrzati pojavu bolesti nezavisno o pretilosti - kaže jedna studija objavljena u časopisu Science Daily. Redovna konzumacija zaslađenih gaziranih pića mogla bi utjecati na razvoj metaboličkih bolesti kroz ubrzano starenje stanica.

Nedostatak tjelovježbe

- Zamislite 90-godišnjaka. Gotovo su uvijek pogrbljeni, zar ne? Razlog tome dijelom može biti i ograničena fleksibilnost i podrška kičmi u mlađim godinama. Nedovoljno kretanje u vašim 20-ima i 30-ima može uzrokovati neke probleme kasnije, kao što su bolovi u zglobovima ili mišićima i općenito pogrbljeno držanje - pišu stručnjaci iz Wellspring School of Allied Healtha.

Poremećen san

Poremećaji disanja u snu (SDB) i poremećaji sna povezani su s epigenetskim ubrzanjem starenja. Ove su povezanosti jače kod žena nego kod muškaraca, tvrdi nedavna studija.

- Dobar san može učiniti čuda za vaš mladenački izgled, a budući da se vaše lice opušta dok spavate, to također može pomoći u omekšavanju finih bora na licu - kaže dr. Andrea Paul.

Izloženost stresu

Telomeri su krajevi hromosoma – strukture unutar svake stanice koje sadrže gene. S vremenom telomeri postaju kraći. Kada se značajno skrate, stanica umire. Hronični stres dovodi do kraćih telomera, a ljudi s kraćim telomerima izloženi su većem riziku od nekoliko teških bolesti, uključujući bolesti srca i nekih oblika raka.

Nedovoljno smijanja

- Najlakša stvar kojom se možete boriti protiv starenja je osmijeh - kaže dr. Leann Poston.

Smijeh vas čini sretnijim i daje vam više energije. Pozitivan stav potiče bolje prehrambene navike i više tjelovježbe.

Izvor: Coolstyle