Alma Ferović Fazlić, asistentica na predmetu Glas na Akademiji scenskih umjetnosti Univerziteta u Sarajevu, dobitnica je počasne nagrade/zvanja saradnica Kraljevske muzičke akademije u Londonu (Honorary Award Associate of the Royal Academy of Music).

Počasna nagrada (ARAM) te članstvo na Kraljevskoj muzičkoj akademiji dodjeljuje se bivšim alumnijima ove akademije, koji su dali značajan doprinos muzičkoj profesiji uopće, navedeno je u pismu Kraljevske muzičke akademije upućenom Univerzitetu u Sarajevu, a ovom nagradom internacionalno je priznat rad i doprinos Alme Ferović Fazlić na polju muzičkog teatra, a posebno na pokretanju ove oblasti u Bosni i Hercegovini.

Među ovogodišnjim dobitnicima počasnih nagrada su i Michael Ball i Anoushka Shankar, a proteklih godina i glumci Hugh Laurie i Imelda Staunton, te pjevači Annie Lennox i Sir Elton John, kao i kompozitor Stephen Sondheim.

Ovim je krunisan desetogodišnji rad ove bh. umjetnice, koja, nakon studija u Londonu te višegodišnjeg profesionalnog djelovanja širom svijeta, po povratku u Sarajevo osniva Institut za muziku, teatar i multimediju (iMTM), edukativnu platformu prvenstveno za muzički teatar koja nije egzistirala. iMTM je danas licencirani predstavnik Rockschool iz Londona.

Producentica je i muzička rediteljica, prvih i najpopularnijih mjuzikla u BiH, među kojima su: "Briljantin", "Footloose", "Dirty Dancing", "Annie" i "Flashdance", te gala koncert "Broadway-West End mjuzikli 80", izvođenih u Narodnom pozorištu u Sarajevu, Bosanskom narodnom pozorištu u Zenici, Pozorištu mladih u Sarajevu, te Bosanskom kulturnom centaru u Sarajevu, a sve produkcije gostovale su i u Hrvatskoj.

Njeno teatarsko iskustvo obuhvata i mjuzikl "Lord of the Rings", u kojem je u originalnoj podjeli odigrala čak 492 predstave na sceni Kraljevskog teatra Drury Lane, najstarijeg i najvećeg teatra u Londonu, a koncertno UK turneju sa Sir Eltonom Johnom i svjetsku turneju sa Indijskim dvostrukim dobitnikom Oscara A. R. Rahmanom, sa kojim nastupa u UK, Indiji, Kanadi, Australiji, Hong Kongu, Kuwaitu i Singapuru, londonskom Royal Festival Hall sa Orkestrom Londonske filharmonije.