navbar

COOLSTYLE

faktor
search
search
search
Obratite pažnju

Anemija, promjena srčanog ritma i problemi s pamćenjem ukazuju na nedostatak ovog vitamina

Uloga vitamina u organizmu je vrlo široka, pa se mogu javiti različiti simptomi ako ih ne konzumiramo u dovoljnoj količini.

Objavljeno: 14.11.2022. u 16:10
get url
text

Vitamin B12 igra ključnu ulogu u proizvodnji crvenih krvnih stanica, staničnog metabolizma, funkcije živaca i proizvodnje genetskog materijala. Kako se radi o jako važnom vitaminu, njegov nedostatak može se manifestirati kroz razne simptome koji se naizgled mogu činiti nepovezani.

Iako u naše tijelo dolazi kroz hranu životinjskog porijekla, vitamin B12 ne nastaje u mesu, jajima i mlijeku nego ga životinje unose u organizam hranom i vodom. Istraživanja su potvrdila da vitamin B12 proizvode mikroorganizmi koji se nalaze u netretiranoj vodi ili tlu. Kada životinje konzumiraju takvu vodu ili pasu na polju, vitamin B12 ulazi u njihov organizam te na posljetku završi u mesu, jajima ili mlijeku koje jedemo.

Simptomi nedostatka vitamina B12

Trnci u rakama i nogama - Nedostatak vitamina B12 može uzrokovati oštećenja na zaštitnoj ovojnici živaca i prouzrokovati ovu senzaciju u rukama i nogama. Čest osjećaj hladnoće - Zbog nedostatka ovog vitamina tijelo može nema dovoljno zdravih crvenih krvnih stanica za prijenos kisika po tijelu (anemija). Zbog toga počinjemo drhtati i osjećati hladnoću čak i kada drugima oko nas nije hladno, posebno u rukama i nogama.

Moždana magla - Vitamini B grupe su općenito dobri za moždanu funkciju, a vitamin B12 je posebno važan. Hronični nedostatak može dovesti do depresije, zbunjenosti, problema s pamćenjem i gubitka drugih kognitivnih sposobnosti.
Slabost u mišićima.

Mišići bez dovoljne količine vitamina B12 postaju slabi, a može se javiti i osjećaj opće slabosti i vrtoglavica.

Jezik postaje gladak - Jezik je inače prekriven sitnim kvržicama, no ako nam nedostaje vitamina B12 one odumiru, a jezik postaje gladak na dodir i gotovo sjajan. Ovo može biti i posljedica infekcije ili nuspojava lijekova, no u tom slučaju jezik neće biti bolan kao kod nedostatka vitamina.

Afte - Afte su male upaljene lezije na desnima i općenito usnoj šupljini, a mogu biti znak nedostatka vitamina B12 ili anemije.

Promjena srčanog ritma - Najčešće se javlja ubrzano kucanje srca ili nam se čini kao da srce preskoči otkucaj. Također se javlja osjećaj kucanja srca u vratu i glavi.

Problemi s probavom - Gubitak apetita i problemi s probavom mogu se javiti kao posljedica nedovoljnog unosa vitamina B12, a to može dovesti i do naglog gubitka tjelesne težine.

 Umor je ujedno i najčešći simptom nedostatka vitamina B12 te prvi simptom koji se javlja. Zato što je simptom i drugih stanja, često ga zanemarujemo što vodi do dodatnog deficita.