Nördlingen je naizgled kao i svi drugi gradovi u njemačkoj saveznoj državi Bavarska. Međutim, ono što se krije u njegovim zgradama i temeljima čini ga jedinstvenim na Zemlji.

Naime, dijamanti, kojih ima po cijelom Nördlingenu, su se formirali prije otprilike 15 miliona godina, kada je asteroid koji je putovao brzinom od oko 25 kilometara u sekundi pogodio Zemlju. Geolozi procjenjuju da je svemirska stijena bila široka oko jedan kilometar (i iste je veličine kao današnji grad Nördlingen) i da je bila teška blizu tri milijarde tona.

Meteor je prilikom pada udario u naslage grafita i stvorio oko 72.000 tona sitnih dijamanata koji su korišćeni prilikom izgradnje Nördlingena. Tokom 9. stoljeća na tom mjestu nikao je ovaj bavarski grad.

Kada su doseljenici došli nakon nekoliko miliona godina na mjesto gdje je meteor udario, nisu znali da svoje kuće grade na zemljištu sa najvećom koncentracijom dijamanata na svijetu. Stanovnici Nördlingena su godinama mislili da je krater vulkanskog porijekla. Međutim, 60-tih godina prošlog stoljeća cijela historija njihovog mjesta dobila je novi tok. Naime, u gradić su stigla dva američka geologa koji su nakon sprovedenih istraživanja došli do zaključka da grad ne leži na krateru vulkana, već u krateru asteroida prečnika 25 kilometara.

Objasnili su i misteriju svjetlucavog kamenja. Na mjestu udara meteora formirala se posebna vrsta kamena - suevit, koji uslijed sabijanja već postojećih granitnih blokova sadrži i minijaturne dijamante. Široki su samo 0,2 milimetra i jedva su vidljivi golim okom, a sve kuće u mjestu izgrađene su od suevita.

Danas stanovnici Nerdlingena znaju da žive na tonama dijamanata, ali ne žele da sruše svoj grad kako bi se obogatili. Ipak, pronašli su različite načine da profitiraju od svoje neobične slave. Turisti iz cijelog svijeta dolaze da obiđu njihovu svjetlucavu arhitekturu.