navbar

COOLSTYLE

faktor
search
search
search
Beč

Besplatno PCR testiranje od kuće za sve građane

Grad Beč i Privredna komora Beča, od petka, 26. marta 2021. godine, nude besplatne PCR testove od kuće svim stanovnicima Beča, školarcima te osobama koje rade u austrijskoj prijestolnici, a žive u nekoj drugoj pokrajini.

Objavljeno: 29.03.2021. u 10:16
get url
text

Kompleti za testiranje koje je razvio bečki startup "Lead Horizon" mogu se podići u jednoj od oko 150 poslovnica drogerije BIPA, a uzorci se predaju na 620 lokacija koncerna REWE u Beču, što uključuje i trgovine lanaca Billa, Merkur ili Penny te benzinske pumpe s REWE trgovinama.

Nakon toga se uzorci šalju u laboratorij "Lifebrain Group" koji obradi do 200.000 PCR testova dnevno. U roku od 24 sata građani dobiju rezultate testa putem e-maila. Dobivene potvrde o negativnom nalazu zvanično su priznate i mogu se predočiti pri ulasku u frizerski i slično. Za naredni period je spremno 1,5 miliona kompleta za testiranje, dok bi se prema najavama sedmično trebalo isporučivati do 1,2 miliona kompleta.

- Sigurnost ljudi i zdravlje stanovništva - su naš glavni prioritet. Stoga, u sljedećih nekoliko sedmica svi moramo biti strpljivi i disciplinovani kako bismo mogli postići zajednički cilj povratka u normalan život - smatra gradonačelnik Beča Michael Ludwig.

Član bečke gradske vlade, resor za zdravstvo, Peter Hacker, naglasio je da se samostalnim testiranjima može rasteretiti medicinsko osoblje i da je metoda vrlo jednostavna. Otopina na bazi kuhinjske soli grglja se u ustima između 30 i 60 sekundi, a zatim se pomoću cjevčice vrati u epruvetu te se epruveta zatvori i položi u bočicu. Testiranje se obavlja uz video upute na aplikaciji koje su dostupne na deset jezika, između ostalog i na hrvatskom.

PCR testiranje od kuće bi stanovnicima trebao omogućiti život bez lockdowna sve do završetka imunizacije.