Sezona je jagoda, a osim u svježem izdanju, ove crvene slatkice neodoljive su i u džemu. Donosimo recept za domaći džem od jagoda koji ne sadrži ni šećer ni konzervanse, a toliko ga je lako napraviti da će uspjeti i početnicima u kuhinji.

Sastojci za džem od jagoda bez šećera i konzervansa:

1 kg jagoda
60 ml limunovog soka
3 kašike naribane korice limuna
70 g meda

Postupak za džem od jagoda:

Očišćene jagode usitniste ili ih pasirajte, a zatim ih stavite u dublju posudu.
Dodajte ostale sastojke: naribanu koricu limuna, sok od limuna i med. Dobro promiješajte i stavite kuhati na srednje jakoj vatri uz često miješanje.
Kada je smjesa dovoljno gusta, odnosno kada se pojave balončići, nakon otprilike 35 do 45 minuta kuhanja, džem je gotov i nakon hlađenja spreman za konzumaciju.

Džem čuvajte u frižideru i pojedite ga u roku od dvije sedmice. S obzirom na to da ne sadrži šećer koji inače služi kao prirodni konzervans, sklon je kvarenju ako se ne drži na hladnom mjestu i ne pojede u što kraćem roku.

Izvor: Coolstyle